Dnes mám pro vás recept na kurkumové mléko. Nejčastěji se mu říká zlaté mléko, pro jeho jedinečnou barvu.

Zlaté mléko je dobré snad na všechno. Podporuje imunitu, trávení, pomůže vám s nespavostí, zmírňuje kaše a výborné je i na bolest kloubů.

Pro přípravu zlatého mléka budete potřebovat: mléko, mletou kurkumu, černý pepř, med a ghí. Mléko jsem ještě vylepšila přidáním tsampy, která dodá mléku oříškovou chuť a lehce ho zahustí. Získáte tak léčivý nápoj, který je navíc i velice chutný. Připravit si ho můžete v kteroukoliv hodinu a vychutnat si ho.

Hrnek zlatého mléka před spaním vám pomůže usnout kvalitním spánkem. Hrnek mléka po práci zase pomůže odplavit stres, má totiž uklidňující účinky. Stejně tak je dobré pít zlaté mléko při prvních známkách nachlazení. Pokud na vás něco leze, vypijte denně 2-3 hrnky tohoto nápoje. Uvidíte, že bude brzy po nemoci. Před měsíce jsme se s Jardou vrátili z hor. Oba jsme přijeli pěkně nastydlí. Při lyžování nám často pršelo, a tak to asi nemohlo dopadnout jinak. Hned jak jsme přijeli, už jsem vařila mléko s kurkumou. Den ode dne to bylo lepší a brzy jsme zase byli fit.

Nápoj je opravdu velice chutný. Tuhle medicínu si nechám líbit😊.

 

Suroviny:

  • 250ml mléka
  • 2 lžičky tsampy (10 gramů) – pokud ji nemáte, lze tsampu vynechat:-)
  • 1 lžičky mleté kurkumy (pokud nejste na chuť kurkumy zvyklí, můžete ze začátku použít poloviční množství)
  • 1 lžička ghí (použila jsem ghí od České ghíčko)
  • 1-3 lžičky medu (podle chuti
  • Špetka mletého černého pepře (posiluje účinky kurkuminu obsaženého v kurkumě)
  • Volitelně: špetka mleté skořice

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Tsampa

 

 

Příprava:

Mléko spolu s kurkumou, pepřem a ghí přiveďte k varu. Teplotu ztlumte na minimum a pár minut povařte (stačí 2-3 minuty).

Poté mléko odstavte a nechte trochu vychladnout. Vmíchejte tsampu a také med. Dobře promíchejte.

Nápoj podávejte horký. Před pitím nápoj promíchejte, tsampa se časem usadí na dno.

 

Tsampa-tradiční indický pokrm