Výborné lívance se špaldovou moukou, banánem, vlašskými ořechy a tsampou. Tsampu jsem objevila před pár týdny a zachutnala mi natolik, že jsem ji teď jím každý den. Všechny recepty najdete s tsampou najdete tady: WEB. Více o tsampě a také info, kde se dá sehnat najdete v receptu.

Když jsem zjistila, že je 25.2 Pancake day (Palačinkový den), dostala jsem chuť na lívance nebo palačinky. Tento svátek se slaví v anglicky mluvících zemích a to tak, že si doma uděláte hromadu palačinek či lívanců a pořádně se přejíte😊. Já jsem se rozhodla použít tsampu. Má oříškovou chuť a proto mě zajímalo, jak z ní budou lívance chutnat.

Lívance jsou vynikající. Chutnají po banánem a oříšcích. Většinou lívance samotné nejím, ale tyhle jsou výborné i samotné. Půlku jsem snědla ještě, než se dopekl zbytek lívanců. Na ozdobu jsem použila banán a posypala je skořicovým cukrem.

 

Suroviny:

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 150g třtinového cukru
  • 100g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
  • 100g tsampy
  • 70g změklého másla, ghíčka (zkuste České ghíčko) nebo kokosového oleje, lze použít i slunečnicový olej
  • 70g vlašských ořechů
  • 40g mléka (kravského nebo sójového, mandlového…)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička jedlé sody

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Příprava:

Banán rozmačkejte na kaši. Přidejte změklé máslo nebo olej, vajíčko a mléko.

Poznámka: Naposledy jsem dělala lívance s ghíčkem od České ghíčko. Ghí jsem přidala do těsta namísto másla a taky jsem na něm lívance osmažila. Přidáním ghí podpoříte trávením.  Je to zdravý tuk, takže se ho nemusíte bát:-).

V druhé misce smíchejte třtinový cukr, špaldovou mouku, tsampu a jedlou sodu. Promíchejte.

Nyní misku se suchými surovinami nasypte k banánové směsi.

Vlašské ořechy nakrájejte nadrobno. Použila jsem ruční sekáček (mám doma TENTO). Nakrájené ořechy přidejte ke zbytku surovin a dobře promíchejte.

Lívance můžete smažit nasucho na nepřilnavé pánvi nebo jako já na palačinkovači. Jinak pánev potřete ghí či malým množstvím oleje.

Lžící udělejte hromádku a rozetřete do stran. Lívance jsem dělala vysoké přibližně centimetr.

Až bude spodní strana upečené dohněda, otočte. Pečte z obou stran. Raději dělejte menší lívance, lépe se otáčí.

Z těsta jsem udělala 12 lívanců, ale záleží na tom, jak je budete dělat velké.

Podávejte samotné nebo ozdobené kolečky banánu a posypané skořicovým cukrem. Jsou skvělé teplé i studené.

 

Co je to tsampa? Více se dozvíte v tomto článku:

https://www.zijemehomemade.cz/tsampa-tradicni-indicky-pokrm/

Recepty z tsampy:

Recepty z tsampy