Je tady léto, sluníčko svítí…to chce skleničku ledové kávy. Většina lidí připravuje ledovou kávu z kávy instantní, ale já ji mám radši z kávy mleté. Přijde mi, že má lepší chuť, a navíc použitím různých druhů káv mohu ovlivnit chuť nápoje. Vždy mám doma několik zrnkových káv a vyberu si tu, která se do daného receptu hodí.

Tentokrát jsem se rozhodla pro kávu Kopi Java Jampit. Tuhle kávu jsem si oblíbila jako espresso i ve studených nápojích. Mám ji z obchodu www.kopiluwak.eu. Mají tam plno zajímavých káv a já bych je chtěla postupně všechny ochutnat.

 

Už je vám vedro? Tak se honem pojďte ochladit:

 

Budete potřebovat:

  • 1 espresso (30ml)
  • 120ml studeného mléka
  • 1-2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (používám Salko)
  • 3 kostky ledu (40 gramů)
  • Kvalitní zrnková káva na přípravu espressa

 

 

Příprava:

Jako první si připravte espresso. Pro přípravu použijte kávovar anebo Cafflano Kompresso. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy a pro přípravu v Cafflanu 12 gramů jemně mleté kávy. Je to ruční kávovar, takže se používá o něco více kávy. Do receptu budete potřebovat 30ml kávy, ale nevadí, když to bude o něco více či méně.

 

Espresso nechte chvilku vychladnout, teplé by zbytečně nápoj ohřálo.

Nyní do mixéru dejte všechny suroviny a rozmixujte. Led vytvoří krásně hustou pěnu, proto ho přidáváme už teď a ne až do hotového nápoje. Ochutnejte a případně ještě doslaďte přidáním více kondenzovaného mléka a přidejte led.

Nalijte do vysoké sklenice a pusťte se do toho😊.

 

Cafflano Kompresso

Caffano Kompresso

 

Pokud vás zajímá, co je to Cafflano Kompresso a jak vlastně funguje, vše o něj najdete v tomto článku: Test ručního kávovaru Cafflano Kompresso Já jsem s ním spokojená, espresso dělá opravdu vynikající, je připravené za minutku. Navíc se snadno myje (jen se propláchne pod vodou).

 

Máte rádi nápoje s brčkem?

Mrkněte na www.slamky.com. Vyrábí slámky ze pšenice, to mě hrozně zaujalo. Mám je doma a jsem s nimi spokojená.