Je tady léto, sluníčko svítí…to chce skleničku ledové kávy. Většina lidí připravuje ledovou kávu z kávy instantní, ale já ji mám radši z kávy mleté. Přijde mi, že má lepší chuť, a navíc použitím různých druhů káv mohu ovlivnit chuť nápoje. Vždy mám doma několik zrnkových káv a vyberu si tu, která se do daného receptu hodí.
Tentokrát jsem se rozhodla pro kávu Kopi Java Jampit. Tuhle kávu jsem si oblíbila jako espresso i ve studených nápojích. Mám ji z obchodu www.kopiluwak.eu. Mají tam plno zajímavých káv a já bych je chtěla postupně všechny ochutnat.
Už je vám vedro? Tak se honem pojďte ochladit:
Budete potřebovat:
- 1 espresso (30ml)
- 120ml studeného mléka
- 1-2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (používám Salko)
- 3 kostky ledu (40 gramů)
- Kvalitní zrnková káva na přípravu espressa
Příprava:
Jako první si připravte espresso. Pro přípravu použijte kávovar anebo Cafflano Kompresso. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy a pro přípravu v Cafflanu 12 gramů jemně mleté kávy. Je to ruční kávovar, takže se používá o něco více kávy. Do receptu budete potřebovat 30ml kávy, ale nevadí, když to bude o něco více či méně.
Espresso nechte chvilku vychladnout, teplé by zbytečně nápoj ohřálo.
Nyní do mixéru dejte všechny suroviny a rozmixujte. Led vytvoří krásně hustou pěnu, proto ho přidáváme už teď a ne až do hotového nápoje. Ochutnejte a případně ještě doslaďte přidáním více kondenzovaného mléka a přidejte led.
Nalijte do vysoké sklenice a pusťte se do toho😊.
Cafflano Kompresso
Caffano Kompresso
Pokud vás zajímá, co je to Cafflano Kompresso a jak vlastně funguje, vše o něj najdete v tomto článku: Test ručního kávovaru Cafflano Kompresso Já jsem s ním spokojená, espresso dělá opravdu vynikající, je připravené za minutku. Navíc se snadno myje (jen se propláchne pod vodou).
Máte rádi nápoje s brčkem?
Mrkněte na www.slamky.com. Vyrábí slámky ze pšenice, to mě hrozně zaujalo. Mám je doma a jsem s nimi spokojená.