Poslední 2 měsíce testuji 5 různých káv z obchodu Kopi Luwak. Baví mě ochutnávat nové kávy, takže pak budu testovat i další. Postupně bych chtěla ochutnat kávy z celého světa.

Testovala jsem kávy: Australia Skybury Plantation, Kopi Java Jampit Congo Coopade Kivu, Costa Rica Black diamond a India Mysorre. Každá káva byla jiná, něčím jedinečná a proto jsem se rozhodla, že každé z nich věnuji jeden článek. Dnes mám pro vás výsledek testování kávy Costa Rica Black diamonds.

 

Costa Rica Black diamonds

Váha: 50 gramů

Typ: zrnková, 100% arabika

Káva je pražená přímo v pražírně prodejce (Kopi Luwak)

Prodejce: www.kopiluwak.eu

Země původu: Kostarika

Chuť: Sladká-ovocná

Cena: 110 korun

Vůně: Když otevřu sáček a přivoním si, cítím hned několik vůní. První cítím ovoce, nejvíce mi to připomíná lesní plody.

Odrůda: Cattura, Catuai

 

Poznámka: Na stránkách Kopi Luwak si můžete vybrat různě velké balení kávy a také, jestli chcete kávu zrnkovou nebo mletou. Zvolit lze i hrubost mletí – jemně, středně nebo hrubě namletá káva. 

 

Test kávy

Zajímalo mě, jak bude tato káva chutnat, když ji připravím pokaždé jinak. Zvolila jsem: Aeropress, Moka konvičku, Cafflano Kompresso, filtr Hario a Phin filtr. Všechny kávovary mám ze stejného obchodu jako kávu – www.kopiluwak.eu. Se vším jsem byla vždycky spokojená – s kávou i kávovary.

Kávu jsem vždy ochutnala neslazenou, poté s cukrem a nakonec jsem přidala i mléko.

 

Aeropress:

Aeropress je cestovní kávovar. Příprava kávy v Aeropressu je velice snadná. Kdybyste se o něm chtěli dozvědět více, podívejte se na tento článek: Test cestovního kávovaru Aeropress.

Použila jsem:

  • 16g středně mleté kávy
  • 100ml vody 80 stupňů
  • Aeropress Go
  • Papírový filtr

=100 ml kávy

Postup: Držák filtrů jsem vyložila papírovým sítem a prolila ho teplou vodou. Po našroubování držáku jsem do tubusu nasypala 16 gramů mleté kávy. Kávu jsem pomalu zalila vodou o teplotě 80 stupňů, promíchala a nakonec ji přefiltrovala do spodní nádoby pomocí pomalého stlačení pístu.

Hodnocení: Káva připravená v Aeropressu je chuťově velice jemná, bez hořkého ocasu. Bez cukru – je to dobrá, ne moc silná káva (tak akorát). Líbí se mi ovocná chuť, která se na jazyku rozvine až po chvilce. Hodí se k ní i mléko. Po přidání cukru mi chutnala ještě více. Kávy, které mají ovocnou chuť mi vždy chutnaly více s cukrem, protože je se jejich ovocná chuť po oslazení ještě zvýrazní.

Tuto kávu jsem použila i na přípravu Café au lait.

Café au lait připravené v Aeropressu s mléčnou pěnou připravenou pomocí parní trysky. 

 

Další nápoj, který mi z této kávy chutnal je ledová káva. Pomocí Aeropressu si můžete připravit osvěžující kávu:

https://www.zijemehomemade.cz/ledova-kava/

 

A nebo máte radši Bubble tea?

https://www.zijemehomemade.cz/kavove-bubble-tea/

 

Bialetti:

Kávu jsem připravila i v moka konvičce. Konkrétně v konvičce Bialetti mini express. Tato konvička mě zaujala tím, že káva po ohřátí vody teče rovnou do hrnku – tedy do dvou malých hrnečků, které na konvičku postavíte.

Tuto konvičku seženete na www.kopiluwak.eu

Použila jsem:

  • 10g středně mleté kávy
  • 80ml studené vody
  • Bialetti mini express 

=80ml kávy

Postup: Do konvičky jsem nalila studenou vodu a do síta jsem nasypala právě namletou kávu. Konvičku jsem dala na sporák a na nízkou tepotu zahřála. Na sklokeramické desce trvalo asi 7 minut, než káva překapala od hrnečku.

Hodnocení: Kávě je středně silná – ani slabá ani silná, prostě tak akorát. Zajímavé je, že neoslazená má spíše čokoládovou chuť než ovocnou, jakou jsem cítila v kávě při jiných způsobech přípravy. Po přidání mléka je káva ještě jemnější. S cukrem pak káva získá více ovocné aroma. Je zajímavé, jak cukr umí chuť kávy změnit a vytáhnout skryté chutě.

Příprava kávy sice chvilku času zabere, ale není problém si mezitím jít dělat něco jiného. Tedy samozřejmě to chce hlídat, protože až kafe překape, musí se konvička sundat ze sporáku. Nesmí se vařit na sucho. Chuťově byla káva z moka konvičky moc dobrá, to čekání se určitě vyplatilo.

 

Cafflano

Cafflano je ruční kávovar na přípravu espressa. Káva je silná a malá (jen 30ml), chuť kávy velice výrazná. Chtěla jsem vědět, jestli mi espresso připravené z kávy Black diamonds chutnat.

 

 

Použila jsem:

  • 12g jemně mleté kávy
  • 50ml vody o teplotě 94-96 stupňů
  • Cafflano Kompresso

= 30ml silné kávy.

Postup: Kávu jsem namlela najemno, nasypala jsem ji do kovového síta a upěchovala. Poté jsem do tubusu nalila 50ml horké vody a pomalu stlačila píst, dokud se káva nepřefiltrovala do spodní nádobky.

Hodnocení: Dobré espresso, silné. V kávě je cítit chuť ovoce, řekla bych lesního. Když chcete ráno pořádně nakopnout, espresso je ideální. Já si zase užívám tu intenzivní chuť kávy schované v malinkém šálku. Opravdu si vychutnávám každý lok:-). Pokud si ovšem chcete pořádně vychutnat ovocnou chuť této kávy, pak to chce přidat cukru. S cukrem totiž ovocná chuť ještě více vynikne.

Již namletá káva má výraznou vůni, krásně voní. I uvařená káva voní po ovoci.

Další recepty připravené z kávy Black diamonds:

Z espressa připravené v Cafflanu jsem také připravila osvěžující letní Mojito. Je to kávové nealko Mojito. Využila jsem ovocné tóny této kávy a udělala jsem dobře, skvěle se tam hodí:

https://www.zijemehomemade.cz/kavove-mojito-nealko/

 

Espresso z kávy Black diamonds připravené v Cafflanu je ideální do nápojů s mléčnou pěnou. Káva je dostatečně silná, aby se v záplavě mléčné pěny neztratila. Některé kávy nejsou v mléce cítit a jediné co cítíte, je mléko. To ale není případ této kávy:

https://www.zijemehomemade.cz/portugalske-galao/

 

Ještě jeden zajímavý recept z této kávy. Se šlehačkou je taky pecka😊.: https://www.zijemehomemade.cz/ruska-raf-kava/

 

Phin filtr

Jako poslední jsem kávu připravovala ve phin filtru. Je to kovový filtr, do kterého se nasype káva a potom se postaví na hrnek. Káva rovnou překapává do hrnku. Tento způsob přípravy se mi hrozně líbí. Baví mě sledovat, jak káva pomalu překapává.

 

Použila jsem:

  • 10g hrubě namleté kávy
  • 80ml vody o teplotě 95 stupňů
  • Phin filtr

Postup: Kávu je důležité pro tento způsob přípravy namlít nahrubo. V obchodě je většinou středně mletá, ale ta by vám sítem propadávala. Proto je super, že je tato káva zrnková. Mám na to ruční mlýnek, kde si nastavím požadovanou hrubost mletí.

Ruční mlýnek na kávu

 

Kávu jsem nasypala do filtru a postavila ho na hrnek. Poté jsem kávu zatížila a polila 2 lžícemi horké vody. Tím se káva spaří. Poté jsem do filtru nalila zbytek horké vody, zakryla víkem a nechala pomalu překapat.

Hodnocení: Nejdříve jsem kávu ochutnala bez cukru a mléka. Zajímavé je, že není ani trochu hořká. Naopak, má ovocnou chuť – kyselou, ale ne nepříjemně kyselou, myslím tím ovocně kyselou, jako má například lesní ovoce. Já moc kávu bez cukru nemusím, ale tohle mi chutná. Po přidání cukru je ještě více cítit chuť lesního ovoce. Chuť ovoce mě v kávě neskutečně baví. Ještě jsem nikdy podobnou kávu neměla. Po přidání mléka je káva velice jemná, chuť ovoce je o něco slabší. Pro více ovocné chuti je lepší mléko vynechat, ale i s ním je káva dobrá.

Trochu jsem experimentovala a připravila vietnamskou kávu. Příprava vietnamské kávy se bez phin filtru neobejde. Vietnamská káva mi došla, a tak jsem místo ní použila tuto. Výsledek? Kupodivu je té vietnamské docela podobná. Není to úplně stejné, ale i tak je to vynikající káva. Tato káva má ovocnou chuť, tu vietnamská káva nemá. Kupodivu mi ta ovocná chuť v nápoji nevadila, vlastně naopak:-).

https://www.zijemehomemade.cz/vietnamska-kava-c-2/ 

Kromě vietnamské kávy se slazeným kondenzovaným mlékem jsem kávu použila i na přípravu vietnamské vajíčkové kávy. Opět skvělý výsledek: https://www.zijemehomemade.cz/vietnamska-egg-coffee/

 

Hario V60

Kávu jsem připravila i pomocí Hario filtru. Hario filtr jsem vyložila papírovým filtrem, nasypala jsem kávu a poklepem zarovnala. Poté jsem filtr postavila na hrnek. Nakonec jsem kávu zalila vodou o teplotě 95 stupňů, pěkně pomalu, aby extrakce trvala 2 minuty.

Použila jsem:

  • 24g středně mleté kávy
  • 240ml vody 95 stupňů

Hodnocení: V kávě je cítit ovocná chuť. Káva má světlejší barvu, není tak silná jako espresso, taky to ale není espresso, ale filtrovaná káva. Ideální k dezertu nebo ke čtení dobré knížky. Pokud toužíte po silné výrazně kávě, připravte si espresso v Cafflanu nebo jiném kávovaru. Tohle je jemná káva, kterou můžete popíjet celý den. Kávu jsem osladila třtinovým cukrem, který se skvěle hodí k ovocné chuti kávy.

Tuto kávu jsem použila i na přípravu Cafe au lait. Zajímavé je, že po přidání mléka jsem v kávě objevila chuť čokolády. Recept najdete na: https://www.zijemehomemade.cz/cafe-au-lait-priprava-v-hario-filtru-2/

Cafe au lait

 

Flat white

Zajímalo mě, jak bude káva chutnat s mléčnou pěnou, hodně naředěná. Proto jsem z ní připravila Flat white.

Použila jsem:

  • 1 espreso připravené v Cafflano Kompresso ( 12 gramů jemně mleté kávy)
  • 100ml studeného mléka

Postup: Studené mléko jsem napěnila pomocí parní trysky u kávovaru. Pak jsem s mlékem párkrát klepnula o stůl a kroužila, tím se vytvořila hustá pěna (mikropěna).

Hodnocení: Chuťově je moc dobré, ani trocha hořkosti. Kafe si i po přidání mléka zachovalo sladší ovocnou chuť. V případě kávy s mlékem mě svěží ovocná chuť baví. Je to jiné, než když použijete tradiční italskou kávu. Neřekla bych, že by ovocná chuť zanikla, naopak mi přijde, že ji mléko i cukr ještě více posílilo. Do nápojů s mléčnou pěnou se tedy tato káva hodí také.

 

Hodnocení:

Tak to byl velký test kávy Costa Rica Black diamonds. Snad vám byly informace užitečné. Mě testování různých druhů káv baví, takže v tom určitě budu pokračovat i nadále. Ráda bych lidem ukázala, že je více způsobů, jak si kávu připravit a pokaždé tím dosáhnout jiné chuti a síly kávy. Snad se vám bude hodit i hodnocení káv a informace o nich.

U této kávy mě nejvíce bavila sladká ovocná chuť, které ještě zesílila po přidání cukru. Tuto chuť jsem využila i pro přípravu zajímavých nápojů jako je například kávové Mojito. Protože je léto otestovala jsem kávu i na přípravu ledové kávy. Ne každý má chuť na horkou kávu. Potvrzuji, že ledová káva z kávy Black diamonds je moc dobrá:-P.