Café au lait mi zachutnalo, a proto jsem si ho dnes opět připravila. Minule jsem ho připravovala pomocí Aeropressu, teď jsem na jeho přípravu použila Hario filtr. Příprava v Hario filtru je super jednoduchá: jen dáte namletou kávu do Hario filtru vyloženého papírovým filtrem. Káva se pak pomalu zalévá vodou a postupně vám překape do hrnku na kterém je filtr postavený.

Filtr Hario mám teprve 2 měsíce, není těžké se ho naučit používat. Je to skvělá věc na přípravu filtrované kávy. Dnes jsem v něm zkusila udělat kávu Café au lait a výsledek byl vynikající.

 

Káva

Kávu jsem použila Costa Rica Black diamonds z www.kopiluwak.eu. Mají vlastní pražírnu, kávy je tedy čerstvě pražená. Tato káva má výraznější chuť s čokoládovými tóny. Je silnější a její chuť vynikne i ve větším množství mléka, proto jsem zvolila tuto kávu.

 

Hario V60

Filtr pro přípravu filtrované kávy. Pro přípravu stačí horká voda a papírové filtr. Káva překapává rovnou do hrnku. Výsledkem pomalého překapání je velice jemná káva.

 

Příprava:

  • 20g středně mleté kávy (použila jsem Costa Rica Black diamonds)
  • 180ml vody o teplotě 95 stupňů
  • Hario V60
  • Papírový filtr

 

Postup:

Kávu namelte na střední hrubost. Vždy ji melte až přímo před přípravou, o to bude mít lepší a výraznější chuť i vůni.

Kávu melu pomocí ručního mlýnku vždy těsně před přípravou

 

Filtr vyložte papírovým filtrem, který 1 cm přehnete, aby se do Hario filtru vešel.

Poté papírový filtr prolijte horkou vodou, krásně přilne ke stranám.

Přidejte namletou kávu, urovnejte a postavte na hrnek.

Hrnek s filtrem postavte na váhu, vynulujte. Nyní do filtru nalijte 40 gramů vody a chvilku počkejte, tím kávu spaříte. Zbylých 140 gramů vody nalévejte na krouživými pohyby na kávu, velice pomalu. Extrakce má trvat 1-2 minuty. Při zalévání mám hrnek na váze, abych to měla přesně, ale někdo to klidně dělá i od oka.

Když je káva připravená, je na čase si připravit mléko. Café au lait se připravuje s pěnou i bez pěny. Ve Francii se podává ve většině případů bez pěny, jindy zase s mléčnou pěnou. Pro kávu bez pěny jen mléko zahřejte na sporáku (nevařte). Pro mléčnou pěnu použijte konvičku na mléko a pomocí parní trysky u kávovaru připravte pěnu. Trysku držte kousek pod hladinou, konvičku lehce nakloňte. Poté konvicí pomalu popojíždějte dolů, jak hladina stoupá. Až vás konvička začne pálit, vypněte. Pro hustou pěnu konvičkou s pěnou několikrát zakružte a klepněte o stůl.

Kávu nalijte do hrnku a zalijte mléčnou pěnou nebo ohřátým mlékem.

Dobrou chuť!