Další netradiční recept, jak si vychutnat kávu. Tentokrát mám pro vás recept na Cafe Melya, které pochází z Francie. Káva se připravuje z espressa, medu, hořkého kakaa a navrchu jí zdobí mléčná pěna. Za mě je to příjemná změna, od klasických káv. Přeci jen si kakao a med do kávy nedávám každý den. Vlastně jsem med do kafe ještě nikdy nepoužila, takže je to pro mě úplná novinka.

Jak káva chutná? Chutí mi tato káva připomíná moka kávu s nádech medu jako bonus. Další káva, která stojí za vyzkoušení😊.

 

Příprava:

  • 70-80ml espressa nebo silné kávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička hořkého kakaa
  • Pár lžic mléčné pěny

 

Hořké kakao

Použila jsem raw kakao od Allnature, objevila jsem ho v drogerii Teta. Přijde mi, že má čokoládovější chuť a není až tak hořké. Do nápojů ho používám moc ráda.

 

Příprava kávy v moka konvičce:

Pro tento recept jsem zvolila Bialetti konvičku. Mám mini konvičku, udělám v ní přibližně 80ml kávy. Tedy přesně tolik, kolik je potřeba do tohoto receptu.

 

Káva:

Přemýšlela jsem nad tím, jakou kávu použiju. Francouzskou kávu nemám, mám jen kávy z druhého konce světa, které zrovna testuji. Nakonec jsem použila Congo Coopade Kivu. Podle mě je jedno, jestli použijete francouzskou kávu nebo jinou, hlavně, že vám káva chutná. Do tohoto receptu by se jistě hodila i káva Australia Skybury Plantation, s tóny čokolády.

 

Postup:

Než začnete připravovat kávu, připravte si malý hrníček (ten můj jsem koupila v Ikee), ve kterém budete kávu podávat. Dejte do něj lžičku kakaa a lžičku medu. Dobře promíchejte. Když kakao smícháte s medem a poté přilijete kávu, nevytvoří se v nápoji hrudky.

Když je káva uvařená, nalijte ji do hrnku na připravenou směs. Dobře promíchejte, ať se med s kakaem zcela rozpustí.

Ze studeného mléka udělejte mléčnou pěnu.

Nakonec nápoj ozdobte několika lžícemi mléčné pěny.

 

Chuť nápoje: Jemná chuť kávy s nádechem medu. Až na ten med mi připomíná moka kávu. Med jsem do kafe nikdy nepoužila, ale asi začnu, protože je to vynikající.

 

Poznámky k receptu:

  • Malé množství pěny se připravuje docela špatně. Použila jsem parní trysku u kávovaru. Použila jsem 50ml studeného mléka a namísto konvičky, která je na to moc velká, jsem použila menší kovový hrnek. Asi si na to pořídím ještě nějakou mini konvičku. Pro tento recept by jistě bylo ideální takovéto elektrického šlehátko, které jsem viděla v Ikee. Stojí okolo 80 korun, tak až tam pojedu, určitě si ho pořídím.
  • Zkoušela jsem přidat i více medu, ale už to bylo moc medové. 1 lžička je akorát😊.