Loupáky s horkým kakaem patří mezi mé nejoblíbenější snídaně. Už od dětství dávám přednost sladkým snídaním a zatím se na tom nic nezměnilo. Když nepočítám kynutí zaberou vám tihle krasavci jen pár minut, není to tedy nic pracného. Na domácí loupáky budete potřebovat jen základní suroviny jako je mouka, mléko, vejce nebo droždí. Odměnou vám budou voňavé a čerstvé loupáčky k snídani nebo svačině.

Suroviny

  • 400g hladké mouky
  • 180ml teplého mléka
  • 80g cukru moučky
  • 70g rozpuštěného másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek na potření
  • mák na posypání (celý)

Příprava

  1. Z teplého mléka, sušeného droždí a lžičky cukru vypracujte udělejte kvásek: smíchejte a nechte 10 minut kvásek vyběhnout.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto.
  3. Těsto nechte kynout 1 hodinu ideálně na teplém místě.
  4. Nyní si těsto rozdělte na 8 kousků které vyválíte na tenký ovál (cca 15 centimetrů). Těsto zarolujte a trochu okraje poválejte, aby byly tenčí než celý rohlík. Na závěr ještě loupáky zahněte do tvaru písmene C.
  5. Loupáky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 30 minut vykynout.
  6. Před pečením nezapomeňte loupáky potřít rozšlehaným žloutkem a posypat mákem.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut. Že jsou loupáky hotové poznáte podle krásně hnědé barvy, které žloutek vytvoří.

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny. Pokud loupáky ztvrdly dejte je rozehřát do mikrovlnky nebo trouby.

 Cena:

Cena za 10 loupáků: cca 25 Korun