Segedín máme doma moc rádi. Tentokrát jsem vařila maďarský segedín. Tento guláš má mnoho podob, ten maďarský i jiný. Třeba rodiče do něj dávají smetanu, Jardovi rodiče chilli a kolik cibule tolik masa. Já ho zase pokaždé dělám jinak, podle toho, na co mám zrovna chuť😊.

Recept obsahuje maďarskou papriku. Dovezla jsem si ji s Maďarska. Akorát jsem si ji nakoupil málo a už mi žádná nezbyla. Bylo tam krásně, to vám povím. Hned bych se tam vrátila.

Ještě jsem chtěla říct, že mě překvapilo, že maďaři ke guláši knedlík nejedí. To je naše česká speciality. Já osobně si ale guláš bez knedlíku nedokážu představit, takže na něj dole najdete recept. Příště si to ale chci dát pěkně po maďarsku. Asi s k tomu uvařím tarhoňu anebo upeču chlebík.

 

Suroviny:

  • 750ml vody
  • 500g vepřové plece
  • 450g kysané zelí bílé (váženo po scezení)
  • 100g anglické slaniny
  • 40-50g krupicového cukru
  • 50g pasírovaných rajčat
  • 30g sladké maďarské papriky, mleté
  • 20g hladké mouky (lze vynechat)
  • 5 lžiček soli
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 chilli paprička nebo feferonka
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

+zakysaná smetana na ozdobu

 

Příloha:

Správně by to měl být chléb nebo těstovina zvaná tarhoňa (dá se koupit v supermarketu). Já jsem zvolila můj oblíbený knedlík.

  • 3-4 šišky kynutého knedlíku 

 

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte slaninu nakrájenou na kostičky a také cibulku.
  2. Cibuli jsem nakrájela nadrobno v ručním sekáčku
  3. Až cibulka zezlátne, přidejte maso nakrájené na kostky. Opečte ze všech stran, stačí minutku nebo dvě.
  4. Dále přidejte mletou papriku, utřený česnek a kmín. Zalijte vodou. Do omáčky přidejte také pasírovaná rajčata, bobkový list, mletý pepř a chilli.
  5. Přiveďte k varu a vařte 60 minut.
  6. Nálev ze zelí slijte. Já nemám ráda zelí kyselé, proto ho promyju vodou. Pokud máte radši kyselejší, můžete ho jen nechat dobře okapat. Dále přidejte cukr a sůl. Přidávejte je postupně, promíchejte a ochutnejte. Každý máme jiné chutě, třeba vám bude vyhovovat jiné množství😊.
  7. Vařte do změknutí zelí, 25-30 minut. Když už je zelí skoro měkké, přidejte hladkou mouku rozmíchanou ve 40ml vody. Za stálého míchání vlijte do omáčky. Nebo připravte jíšku, jestli vám to více vyhovuje. Vařte 5 minut nebo do změknutí zelí.
  8. Podávejte s kynutým knedlíkem. Někdy ještě dávám kopeček zakysané smetany, je to moc dobré.

 

Poznámky k receptu:

  • Nemáte pasírovaná rajčata? Použijte rajčatový protlak. Akorát je silnější, tak bych použila jen 25 gramů. Zkuste dát méně a uvidíte, jestli pak ještě přidáte.
  • Pasírovaná rajčata používám z Lidlu. Mají v nabídce bio potravin bio organická rajčata. Stojí okolo 16 korun a jsou vynikající.
  • Místo chilli papričky nebo feferonky se dá použít i mleté červené chilli. Přidejte špetku a uvidíte. Jen dávejte pozor, ať ho nedáte moc. Ještě bude postupně sílit.
  • Guláš by měl jít zahustit i strouhanou bramborou. Přiznám se, že jsem to ještě nikdy nezkoušela a nevím, kolik brambory. Pokud to máte v oku, tak klidně můžete mouku nahradit.
  • Chuť zelí je velice důležitá. Použijte dobré zelí. Většinou nezklame zelí ve sklenici. Zato některé zelí v sáčku mi už párkrát jídlo zkazilo.

 

Kynutý knedlík

Ne hrnec tohoto guláše jsme spotřebovali 4 šišky knedlíku