Mangový puding s chia semínky osvěžující dezert na léto. Neobsahuje laktózu jen kokosové mléko je tedy vhodný i pro vegany. Do skleničky dáte střídavě mangové pyré a chia puding. Vytvoříte tak nádherně vypadající i chutnající puding. Kombinace manga a kokosového mléka v pudingu se skvěle hodí do horkých letních dnů jako lehká svačina nebo snídaně.

Suroviny

=4 menší porce nebo 2 větší

Chia pudink (1. vrstva)

  • 100ml kokosového mléka*
  • 125ml vody
  • 25g chia semínek
  • Cukr podle chuti

*použít můžete i domácí kokosové mléko nebo klidně i jiné rostlinné mléko. Vybrala jsem kokosové protože se skvěle hodí k osvěžující chuti manga

Mangové pyré (2. vrstva)

  • 100g manga
  • 50ml pomerančové šťávy (nebo džusu)
  • Cukr podle chuti (já dávám lžičku třtinového cukr do chia pudingu a 1 lžičku do mangové vrstvy a je to sladké tak akorát)

Na ozdobu: listy máty peprné

Příprava

Chia pudink:

Všechny suroviny promíchejte a nechte 2-3 hodiny odstát. Dobře promíchejte.

 

Mangová vrstva:

  1. Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na kostičky.
  2. Odměřte potřebné množství manga a spolu s čerstvou pomerančovou šťávou rozmixujte.
  3. První vrstvu- chia puding rozdělte do sklenice. Zatím rozdělte jen polovinu pudingu, druhou budete ještě potřebovat na další vrstvu. Můžete udělat dva velké puding třeba do skleničky nebo poháru nebo více 3-4 menší.
  4. Nyní pomocí lžíce zalijte chia puding mangovým pyré (tedy druhou vrstvou). Opět si půlku schovejte.
  5. Teď už můžete rozdělit do skleniček všechen chia puding. Mangová vrstva je tekutější, jestli nechcete aby se barvy smíchali postupujte pomalu. Lžící opatrně polijte chia pudingem.
  6. Jako poslední bude mango vrstva takže už jí můžete také všechnu spotřebovat.
  7. Samozřejmě můžete vrstvení otočit a začínat mangovou vrstvou. Záleží jen na vás.
  8. Puding sice můžete ihned podávat, ale doporučuji ho ještě na pár hodin dát do lednice. Ještě trochu ztuhne a chutě se budou moci propojit.
  9. Na ozdobu můžete použít větvičku čerstvé máty peprné, která už tak osvěžujícím dezertu dodá ještě více svěžesti.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

TIP: Do chia pudingu (první vrstvy) přidejte špetku mletého kardamomu. Dodá pudingu příjemnou kořeněnou chuť