Lidičky, akorát jsem ochutnala jednu luxusní kávu. Je tak skvělá, že jsem hned po dopití šla nahrát recept na stránky, ať si na ni můžete taky pochutnat. Jmenuje se to Marocchino a pochází z Itálie. Asi jsem o ní zatím neslyšeli. Ani já jsem do minulého týdne nevěděla, že tato káva existuje.

 

Co je to Marocchino?

Je to italská káva – dát si ji můžete po celé Itálii. Připravuje se tak, že se na espresso nasype kakao, na to se nalije mléčná pěna a ta se nakonec popráší hořkým kakaem. Chutná to jako horká čokoláda a káva zároveň, tedy podobně jako moka káva. Viděla jsem i Marocchino, kdy se na dno sklenice nalije čokoládový sirup a na něj se pak nalijeme káva a vše ostatní. Alespoň máte na výběr anebo zkuste hned oba dva a můžete je porovnat😊.

 

 

Marocchino – základní recept

  • 30ml espresso
  • 100ml studeného mléka
  • Hořké kakao
  • Vysoká průhledná sklenice

 

Hořké kakao

Určitě použijte hořké kakao a ne granko. Hořké kakao dodá nápoji tu správnou hořkou, čokoládovou chuť. Granko je na to moc sladké. Poslední dobou jsem si oblíbila raw kakao od Allnatura. Některá kakaa jsou hořké až moc, tohle je krásně čokoládové a hořké tak akorát, příjemně. Sehnala jsem ho v drogerii Teta.

 

Káva:

Momentálně jsem měla otevřenou kávu Kopi Java Jampit. Káva je sladší a je v ní cítit čokoláda, říkala jsem si, že se do tohoto receptu bude perfektně hodit.

 

V čem jsem kávu připravovala:

Pro přípravu kávy jsem zvolila Cafflano Kompresso. Potřebovala jsem silné espresso a Cafflano ho dělá skvělé. Jeho použití je velice jednoduché. Jen dovnitř dáte kávu, nalijete vodu do tubusu a zmáčknete. Do minuty máte vynikající espresso.

Do Cafflana se používá jemně mletá káva, proto jsem si mlýnek nastavila na jemnější mletí.

Více o Cafflano Kompresso se dozvíte v článku:

Test kávovaru Cafflano Kompresso

 

Postup:

  1. Jako první si připravte espresso. Espresso jsem připravila z 12 gramů kávy a 50ml vroucí vody. Pro přípravu v elektrickém kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy.
  2. Kávu oslaďte podle chuti. Přidala jsem 2 lžičky třtinového cukru.
  3. Dále si připravte mléčnou pěnu. Já k přípravě pěny používám trysku u kávovaru. Kávu šlehám v kovové nádobě na šlehání mléka. Trysku držím těsně pod hladinou mléka, lehce našikmo. Až ucítím horko, okamžitě nádobu sundám. Mlékem ještě párkrát zakroužím a klepnu o linku, ať je pěkně hustá.

Pěnu připravíte i pomocí elektrického šlehače (viděla jsem ho v Ikee), elektrického pěnovače a jiných metod.

  1. Nyní do vysoké sklenice nalijte připravené espresso. Hořké kakao dejte do jemného síta a kafe s ním pocukrujte. Dále po stěně sklenice nalijte mléčnou pěnu. Na závěr opět posypte kakaem.

 

Marocchino deluxe😊

Tato verze kromě té základní obsahuje ještě domácí čokoládový sirup. Čokoládový sirup použijete nejen do kávy, ale i na lívance, palačinky, zmrzlinové poháry a do mnoha dalších receptů. Nějakou dobu vám v lednici vydrží.

 

Postup je stejný jako u základního receptu na Marocchino. Do sklenice ho nalévejte postupně:

Čokoládový sirup – espresso – kakao – mléčná pěna – kakao

Kávu nalévejte na sirup pomalu, ať se nepromíchají. V těchto případech dávám většinou kafe naberu lžičkou a přilévám ho po stejně sklenice.

Recept na čokoládový sirup do kávy najdete níže:

 

Jak Marocchino pít?

Nápoj před pitím vždy promíchejte, Ať se všechny chutě pěkně spojí.

 

Čokoládový sirup

  • 80ml vody
  • 60g krupicového nebo třtinového cukru
  • 30g hořkého kakaa
  • Špetka soliKakao jsem použila raw od Allnature (objevila jsem ho v drogerii Teta). Není tak hořké a je hrozně dobré. Je takové čokoládovější (nevím, jak to popsat, ale zkrátka mi chutná více, než to klasické hořké kakao). Jinak samozřejmě můžete použít i holandské nebo jiné hořké kakao.

 

Postup:

Všechny suroviny dobře promíchejte metličkou. Nalijte do malého hrnce a přiveďte k varu. Na nízkou teplotu vařte 3 minuty, tedy do zhoustnutí.

Sirup přelijte do lahve a uložte do lednice.

Poznámka: Kdybyste chtěli sirup použít třeba na palačinky a byl na vás moc tekutý, stačí přidat 1 lžičku kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu rozmíchaného v 1 lžíci studené vody. Za stálého míchání vlijte do horkého sirup a minutu povařte.