Cold brew se momentálně stalo mým nejoblíbenějším přítelem. Příprava zabere minutku a zbytek za mě udělá lednice. Škoda jen, že za mě ještě někdo nemůže uvařit a uklidit:-D. Cold brew se připravuje za studena – čerstvě namletá káva se zalije studenou vodou a nechá se v lednici 12-24 hodin. Řekla jsem si, že když je tak dobrá, mohly by z ní být dobré i nanuky a nemýlila jsem se😊.

Cold brew

 

Na výrobu nanuků budete potřebovat: mletou kávu, vodu, cukr, misku a tvořítka na nanuky. Nejdřív si připravíte klasické cold brew a pak už ho jen rozlijete do forem.

Poznámka: Nezapomeňte si kávy vyrobit o něco více, než budete potřebovat na nanuky, ať si můžete taky sklenku dát.

 

Suroviny:

  • 20g kvalitní zrnkové kávy
  • 160ml vody
  • Miska
  • Mlýnek na kávu

+

  • 100ml mléka nebo smetany 10%
  • 20-40g třtinového cukru

 

Káva:

Pro tento recept mám 2 skvělé tipy: kávu India Mysorre s tóny karamelu a Kopi Java Jampit s lehce kořenitou chutí. Kávy mám z www.kopiluwak.eu. Na výběr je i mletá káva, ale pro tento recept určitě zvolte zrnkovou.

 

Postup:

Kávu namelte na střední hrubost. Jemná se na cold brew nehodí, hrubší klidně být může.

Poté kávu zalijte vodou a promíchejte. V uzavřené nádobě dejte do lednice a nechte 12-24 hodin. Pro výraznější chuť 24 hodin, pro méně 12 hodin.

Kávu přeceďte přes jemné síto nebo filtr. Můžete použít třeba Hario filtr vyložený papírovým filtrem.

Kávu smíchejte s cukrem, dobře rozmíchejte a přidejte i mléko.

Rozlijte do tvořítek na nanuky a dejte zmrznout.

Pro vytáhnutí nanuku dejte formu pod horkou vodu na 15-20 sekund. Až se nanuk uvolní, vytáhněte.

Krásné letní dny přeje Verča!