Oves je obilí s nejvyšším obsahem živin. Připravte si z něj výborné a krémové mléko. Ovesné mléko má nižší obsah tuku než mléko kravské, je bohaté na vápník a neobsahuje žádný cholesterol. Jedná se o rostlinné mléko vhodné pro vegany, při intoleranci laktózy i alergii na mléko. K výrobě ovesného mléka budete potřebovat jen ovesné vločky a vodu. Není vhodné na tepelnou úpravu protože by hodně zhoustlo, ale k přípravě smoothie, do musli nebo jen tak do skleničky je vynikající. Během chvilky máte vyrobenou zdravější variantu kravského mléka. Ovesné mléko je to nejlevnější rostlinné mléko které si doma můžete vyrobit a navíc je ještě velice chutné.

Suroviny

  • 750-1000ml vody*
  • 110g ovesných vloček (1 hrnek)

Volitelně: 1-2 lžíce třtinového cukru/medu/jiného sladidla (nebo podle chuti)

*méně pro hustší, více pro tekutější mléko

Příprava

  1. Ovesné vločky namočte na 20 minut.
  2. Vodu z namočení slijte.Vločky dejte do síta a dobře propláchněte studenou vodou. Propláchnutím se zbavíte toho přírodního „lepidla“ ve vločkách, které způsobují že je mléko z nich dost kašovité a na pití je dost
  3. Vodu rozmixujte spolu s vločkami. Můžete také přidat cukr. Mixování trvá oproti ostatním mlékům krátce, stačí 30-60 sekund.
  4. Mléko přeceďte přes síto nebo látkový sáček. Z vloček vymačkejte zbytek mléka.
  5. Přelijte do lahve a uložte do lednice

Použití: jako náhrada mléka (pité smoothies, koktejly…), k zahuštění polévek nebo omáček

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

TIP: Ovesné vločky, které vám pro přecezení zbydou můžete použít třeba do polévky, dát do koktejlu pro vyšší obsah vlákniny nebo přidat do své oblíbené kaše k snídani.