Ráda ochutnávám jídla z celého světa a úplně nejraději recepty, které nejsou ani trochu známé. Indie, Čína nebo Mexiko…to už je taková klasika, která se stala součástí mého jídelníčku. Co ale třeba taková Indonésie? To je země kam se asi nikdy nepodívám a o to větší mám radost, když mohu ochutnat něco nějaký tradiční pokrm.

Jako první mě u indonéské kuchyně zaujali kuličky Klepon. Jsou to kuličky ze sladké rýžové mouky, kokosového mléka a uvnitř je kostka palmového cukru. Kde tyto suroviny seženete zjistíte níže, nebojte, už to není tak obtížné, jako to bylo dříve. Jediné, co jsem nesehnala byly pandanové listy. Chuťově hodně připomínají kokos, takže chuťově to, že chybí dezert nijak neovlivní. Pandanové listy dodávají kuličkám sytě zelenou barvu, ale protože opravdu nechci kuličky barvit nazeleno umělým barvivem, aby byly zelené za každou cenu, tak si zelenou barvu odpustím a nechala jsem je přirozeně bílé:-).

Tyto kuličky se podávají jako dezert. Díky sladké rýžové mouce svou konzistencí připomínají spíše žužu a do toho se vám při kousnutí rozpustí na jazyku sladký palmový cukr. Něco takového v české kuchyni rozhodně nenajdete! Kuličky se obalují v kokosu a jsou fakt moc dobré.

Ještě jsem zapomněla dodat, že jsou bezlepku a dokonce i veganské. V Indonésii se totiž pšeničná mouka nepoužívá a mléko kravské nahradily kokosy. Zatím snad všech dezerty, které jsem viděla byly z kokosového mléka. To samé Srí lanka, to je také samý kokos:-D.

 

Kuličky nám doma moc zachutnaly a tak jsem si trochu zaimprovizovala a brzy pro vás budu mít další obměny tohoto receptu.

 

Kde seženu suroviny?

Sladká rýžová mouka – V obchodě ji najdete také pod názvem Glutinous rice flour (někde to není česky). Kupuji ji v Sapě – v prodejně Tamda food (obrovské tržnice v pražské Libuši), pytlík 400 gramů stojí okolo 35 korun. Mouka se používá také na přípravu chleba nebo japonského dezertu mochi. Mouku seženete i na www.pepis.shop nebo v jiných eshopech.

Palmový cukr – Tak ten seženete opět v Sapě anebo na pepis.shopu

 

Kokosové mléko – Mléko jsem použila z www.zdravizesrilanky.

 

Suroviny:

  • 50g sladké rýžové mouky (sweet glutinous rice)*
  • 40g kokosového mléka (používám to méně tučné, které je krásně tekuté)
  • 15g vody
  • 18g palmového cukru jako náplň (1 puk)
  • Strouhaný kokos na obalení (cca 30 gramů)

*Musí to být opravdu tato mouka, která je vyrobená se sladké lepivé rýže. Z jiného druhu rýžové mouky vám recept nebude držet pohromadě a nepovede se. 

 

Množství: 10 kusů.

 

Postup:

Jako první si připravte náplň, ať pak můžete rovnou plnit. Vezměte si puk palmového cukru a nakrájejte je na kostky. Budete potřebovat 10 kostek. 1 puk má 18 gramů, ten jsem nakrájela na 10 kousků. Možná se vám někde rozdrolí, to nevadí.

Na těsto smíchejte v misce sladkou rýžovou mouku, kokosového mléko a vodu. Dobře promíchejte. Těsto je takové jiné, než na naše ovocné knedlíky, ale to je v pořádku. Je spíše takové měkčí.

Připravte si vál a posypte ho moukou. Těsto vyklopte do mouky a rozdělte ho na 10 stejných kousků. Stejně jako když děláte ovocné knedlíky těsto rozmačkejte na čtverec.

Vložte kousek palmového cukru a zabalte. Poté poválejte v dlani, ať se vytvoří kulička bez prasklin.

Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Kuličky vhoďte do vroucí vody a vařte 5-8 minut. 5 minut menší, 8 minut jen kdybyste dělaly větší kuličky.

Vyndejte a ihned obalte ve strouhaném kokosu.

Podávejte ještě týž den, klidně ještě teplé. V lednici těsto hodně ztuhne a není to pak dobré. Pokud je chcete uložit do lednice, tak neobalené kokosem a před podáváním je ještě krátce povařte.