Vánoční sirup s kořením, které se používá při pečení perníčků (tedy i do perníkového koření). Najdete v něm skořici, hřebíček, zázvor i nové koření. Během 10 minut si můžete vyrobit sirup na přípravu horké čokolády s chutí perníku a nebo si s ním můžete polít lívance ke snídani.
Suroviny
- 250ml vody
- 200g cukru (používám třtinový)
- 20g čerstvého zázvoru
- 4 malé kuličky nového koření
- 3 celé hřebíčky
- 1 celá skořice
- ½ lžičky mleté skořice
Příprava
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Vše kromě cukru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Když se voda vaří ztlumte teplotu tak, aby jen voda jen trochu občas probublávala.
- Po 10 minutách přidejte cukr a chvilku povařte, aby se cukr rozpustil. Stačí 2 minuty.
- Po vychladnutí cukr přeceďte a přelijte do čisté láhve.
Použití: na přípravu horké perníkové čokolády, teplý nebo studený jako sirup na palačinky, na zmrzlinové poháry nebo koktejly.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 2 týdny