Vánoční sirup s kořením, které se používá při pečení perníčků (tedy i do perníkového koření). Najdete v něm skořici, hřebíček, zázvor i nové koření. Během 10 minut si můžete vyrobit sirup na přípravu horké čokolády s chutí perníku a nebo si s ním můžete polít lívance ke snídani.

Suroviny

  • 250ml vody
  • 200g cukru (používám třtinový)
  • 20g čerstvého zázvoru
  • 4 malé kuličky nového koření
  • 3 celé hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • ½ lžičky mleté skořice

Příprava

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Vše kromě cukru dejte do hrnce a přiveďte k varu. Když se voda vaří ztlumte teplotu tak, aby jen voda jen trochu občas probublávala.
  3. Po 10 minutách přidejte cukr a chvilku povařte, aby se cukr rozpustil. Stačí 2 minuty.
  4. Po vychladnutí cukr přeceďte a přelijte do čisté láhve.

Použití: na přípravu horké perníkové čokolády, teplý nebo studený jako sirup na palačinky, na zmrzlinové poháry nebo koktejly.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 2 týdny