Pizza je u nás vždy takový záchranný bod, když nevím, co uvařit. Taky je ideální, když máte v lednici šunku a sýr a potřebujete je spotřebovat. Jako dítě jsem s rodiči namísto klasických restaurací chodila do pizzerie. Pizzu zkrátka miluju od dětství.

 

Překvapuje mě, že většina lidí dělá jeden druh pizzy stále dokola. Nejčastěji šunkovou pizzu. Druhů pizzy je přitom mnohem víc. Capriciosa, Mexikana, Hawai…to jsou takové ty klasiky a pak má ještě každá pizzerie nějakou vlastní. Pokud nevíte, jakou pizzu udělat, udělejte to jako já. Já si na netu najdu pizzerii a podívám se do jídelníčku, co bych si dala. Vyberu si a podle toho nakoupím suroviny.

Anebo to je pizza, co dům dal a spotřebuji zbytek všech uzenin, zeleniny a sýrů. Experimentujte, zkoušejte, ochutnávejte…ať to není nuda😊.

 

 

 

Těsto na 2 pizzy:

  • 400g hladké mouky
  • 270g vlažné vody
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky sušeného droždí (5 gramů)*
  • 1 lžička soli

*Droždí lze i vynechat, jen nebude těsto tak vysoké.

 

Omáčka:

Rajčatový kečup (použila jsem jalapeňo kečup) anebo sugo z pasírovaných rajčat, troškou soli, kečupu, oregana a bazalky. Pro chuť jako z pizzerie použijte rajčatové sugo. Protlak je kyselý, ten raději nepoužívejte.

 

Posyp:

  • 200g eidamu nebo mozarelly na pizzu (použila jsem eidam)
  • 200g šunky (používám 90% masa a více, je chutnější)

Dál už je to volitelné:

  • Hrst mražené kukuřice
  • Chorizo nebo jiná klobáska na kolečka
  • Vajíčko
  • Cibule na kolečka
  • Vysočina 

 

Jiné možnosti: čerstvé žampiony, vařené kuřecí maso, niva, hermelín, listy bazalky, olivy…

 

Postup:

Vše na těsto smíchejte. Těsto jsem použila rovnou, ale když ho necháte hodinku vykynout, budete těsto krásně vysoké.

Těsto rozdělte na 2 části a vyklopte na pomoučněný vál. Obalte v mouce a vyválejte kolečko. Přeneste na plech vyložený pečícím papírem a udělejte okraje. Okraje jsou mimochodem volitelné. Já je nemám ráda, tak je někdy ani nedělám.

Potřete kečupem anebo rajčatovým sugem. Pro sugo jsou vynikající pasírovaná rajčata z Lidlu. Jsou organická a to vyjdou jen asi na 15 korun. Ze všech mi zatím chutnaly nejvíc.

Pizzu posypte šunkou na kostičky. Můžete nechat i kolečka, ale takhle pokryjete celou pizzu.

Dále pizzu posypte najemno nastrouhaným sýrem. Používám 30% eidam.

Nakonec přidejte zbytek: klobásku, vysočinu, kukuřici a vše, co jste vybrali. Doprostřed můžete rozklepnout celé vajíčko.

Pizza č. 1

Pizza č. 2

 

Pečte na 210 stupňů, střední rošt 10-15 minut. Když jí upečete méně, bude sýr tekutý, když více bude pěkně zapečený.

Pizzu nakrájejte radýlkem a můžete podávat:-).

U rodičů jsem směnila pár kousků pizzy za krabici od pizzy. Akorát měli k obědu pizzu, tak mi ji věnovali na focení. Nakonec jsme si takhle pizzu vzali s sebou na zahrádku. Alespoň jsme ji tam měli v čem odnést. 

Dobrou chuť