Plněné jahodové kapsičky jsou vyrobené pouze ze 4 surovin. Na těsto jsem použila heru, hladkou mouku a čerstvý sýr, který mu dodá jemnou smetanovou chuť. Doma jsem měli jahodovou marmeládu, takže byla volba jasná, ale zvolte jakýkoliv džem nebo marmeládu co máte rádi. Taštičky můžete naplnit hned několika druhy, aby nebyly všechny stejné.
Suroviny
- 140g hladké mouky
- 100g změklé hery
- 60g čerstvého sýra*
*třeba v Lidlu je to Palouček, také Lučina (musí být bez příchuti) nebo žervé. Čerstvý sýr se většinou prodává jako kostka zabalená v alobalu.
Na naplnění:
- Jahodový džem nebo marmeláda (nebo jiná příchuť)
Na obalení:
- 50-100g moučkového cukru
Příprava
- Na těsto smíchejte mouku, heru i sýr. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na asi tak 0,5 centimetru vysoké.
- Pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte kolečka. Mají být o něco větší než linecké, aby se vám dobře plnily (ideální je tak 5 cm průměr). Na vykrojení můžete použít třeba skleničku.
- Doprostřed každého kolečka dejte džem. Aby šly kapsičky dobře zabalit dejte do každé tak ½-1 lžičku džemu nebo marmelády. Zkuste jí zabalit a uvidíte, jestli je to správně. Když je kapsička přeplněná při pečení vytéká.
- Okraje kapsičky potřete mašlovačkou namočenou ve vodě a slepte k sobě (přehněte na půl). Poté ještě okraj zmáčkněte lehce vidličkou.
- Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte moukou. Kapsičky na něj rozložte ale kousek mezi nimi pro jistotu nechte.
- Pečte v předehřáté troubě na 165 stupňů 12-15 minut.
- Po upečení ještě teplé kapsičky obalte v moučkovém cukru a nechte vychladnout.
Skladování: v lednici nebo jinde v chladu
Trvanlivost: vydrží velice dlouho, asi tak jako linecké.