Mléko z vlašských ořechů je výživově hodnotné, ale také moc dobré. Už jsem psala hodně receptů na rostlinná mléka a říkala jsem si, že už další druhy ani být nemohou. Stále ale objevuji nové druhy a tak doufám, že je postupně ochutnám všechny😊 Zatím jsem nenašla rostlinné mléko, které by mi nechutnalo. Některé jsou trochu hořké, ale když se  správně dochutí je výborné. Protože každý rok chodíme sbírat spadlé vlašské ořechy a vím, že se rostlinné mléko dá vyrobit ze všech ořechů bylo toto mléko další na řadě. Chuťově je moc dobré, ostatně jako všechna mléka z oříšků. Pro oslazení stačí přidat pár datlí, agávový sirup nebo jiné oblíbené sladidlo.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 130g vlašských ořechů* (váženo bez skořápky)
  • Voda na namočení ořechů

Volitelné:

  • Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti

*budete potřebovat nemleté ořechy

Příprava

  1. Vlašské ořechy zalijte vodou a dejte na min. 8 hodin do lednice.
  2. Druhý den vodu z ořechů slijte a ořechy krátce propláchněte.
  3. Ořechy rozmixujte s vodou. Trvá to 1-2 minut a mléko je hotové.
  4. Mléko přeceďte přes síto nebo sáček na ořechy. Vymačkejte z nich co nejvíce mléka.
  5. Mléko nechte neslazené nebo podle chuti oslaďte.

Zbytek namletých ořechů v sítu můžete přidat do kaše nebo koktejlu.

 

Použití: do koktejlů, kaší, smoothie…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny