Rychlá a levná večeře hotová za 15 minut. Pokud by vám chybělo maso, můžete nakrájet šunku na kostičky a opéct ji do zlatova. Opečená šunka má výraznější chuť a je vynikající. Většinou dělám bezmasé pro mě a Jardovi k nim opeču šunku, má ji totiž strašně rád😊.
Tyhle těstoviny jsem vařila už snad stokrát. Jsou moc dobré a je to sázka na jistotu. Když je lednice prázdná a nevím, co uvařit, stačí si dojít do spíže pro nějakou těstovinu a plechovku pasírovaných rajčat. Když je sýr, je to příjemný bonus, ale bez sýra jsou taky moc dobré.
Suroviny:
- 500g špaget nebo jiných těstovin (1 balení)
- 400g pasírovaných rajčat (1 plechovka)
- 35g krupicového cukru
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky sušeného oregana
- Špetka mletého černého pepře
- Sýr
Pasírovaná rajčata
Používám organická bio rajčata z Lidlu. Chuťově mi přijdou nejlepší, a přitom stojí okolo 16 korun
Sýr
Sýr jsem použila Pesto – červený sýr s bylinkami z balíčku od Sýry domů. Podruhé jsem zase použila výrazný sýr Brockelaer od stejné firmy, stačilo ho dát jen trochu. Skvěle se k těstovinám hodil. Většinou ale používám Eidam nebo Grana Padano.
Postup:
- Těstoviny dejte vařit do osolené vroucí vody a uvařte podle návodu.
- Mezitím si na sporáku připravíte omáčku, ať už ji máte hotovou a může hned nandávat.
- Cibuli nakrájejte na kostičky
- Použila jsem ruční sekáček
- V pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibulku a za stálého míchání ji chvilku opékejte.
- Přidejte pasírovaná rajčata, sůl, cukr, oregano a pepř. Množství cukru může být odlišné, záleží na tom, jaké použijete rajčata. Některá jsou hodně kyselá a některá jen trochu. Po přidání cukru bude omáčka chutnější.
- Omáčku krátce povařte, stačí 5 minut.
- Těstoviny přeceďte, propláchněte teplou vodou, ať se nelepí a můžete nandávat. Omáčku nalijte na těstoviny a postrouhejte čerstvým sýrem.
TIP: Místo oregana můžete použít provensálské koření anebo mix tymiánu, bazalky a oregana. Střídám to podle chuti. Někdy přidávám i mleté červené chilli a kukuřici.
Smažená šunka:
Budete potřebovat kvalitní šunku, tedy šunku s min. 90% masa. Zkoušela jsem smažit i levné šunky a chuťově nebyl moc dobré.
Plátky šunky nakrájejte na kostičky. Do pánve dejte pár kapek oleje a přidejte šunku.
Za stálého míchání opékejte, dokud se šunka pěkně neopeče.