Kávový extrakt najde v každé kuchyni bohaté využití. Můžete ho přidat do těsta na moučníky a koláče, také do koktejlů, brownies, dortů, zmrzlin, muffinů, polev nebo náplní. Kávová chuť se stejně jako čokoládová hodí do všeho sladkého. Klasický kávový extrakt se trvá vyrobit okolo jednoho měsíce a má o něco silnější chuť. Pokud se vám ale nechce čekat a chcete si ho vyrobit hned je tento zrychlený recept právě po vás.

Suroviny

  • 200ml vodky
  • 20g kávových zrnek

Příprava

Pomůcky: cedník nebo plátýnko, mixér, skleněná lahvička o objemu 250ml

  1. Vodku a kávová zrna dejte do mixéru.
  2. Mixujte 3-5 minut až se zrna ve vodce promění v jemný prášek
  3. Přeceďte přes plátýnko nebo to nejjemnější sítko. V extraktu nesmí zůstat namletá káva
  4. Hotový extrakt přelijte do lahvičky

Použití: na 500g těsta přidejte 1-2 lžičky kávového extraktu. U náplní, krémů a polev začněte přidáním menšího množstvím a po ochutnání přidejte více než dosáhnete požadované chuti.

 

Skladování: při pokojové teplotě na tmavém místě

Trvanlivost: 1 rok (po delší době se sice nezkazí, ale začne ztrácet chuť)