Máte rádi piškoty, ale musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Proč se jich vzdávat když můžete piškotů sníst kolik chcete. Stačí když použijete tento recept na piškoty. Kupované bezlepkové piškoty jsou špatně k sehnání a navíc i zbytečně drahé (ostatně jako vše bez lepku). Těch pár receptů které najdete jsou vyrobené z kupovaných bezlepkových směsí, které jsou dost drahé a tím navýší i cenu piškotů. Já se těmto namíchaným směsím (tedy pokud nejsou doma vyrobené) snažím vyhýbat a zkouším vymýšlet recepty ze základních mouk jako je například rýžová nebo kukuřičná. Nedávno jsem pekla piškoty z pšeničné mouky a všimla jsem si na lince sklenice s rýžovou moukou. Byla jsem tak zvědavá jak budou piškoty chutnat, že jsem se do nich pustila okamžitě. Než jsem umyla nádobí zvládl přítel sníst víc než půlku plechu😁 Ani si nevšiml, že jsou to ty bezlepkové, což mě ale moc potěšilo protože jsem se bála, že rýžová mouka chuť piškotů dost změní. Recept na piškoty je velice snadný, je to vlastně jen sníh smíchaný s cukrem a moukou, nic víc😊. Během chvilky máte plný plech piškotů které chutnají stejně dobře jako ty s lepkem. Také je můžete použít do nepečeného cukroví, kde fungují jako pojivo nebo jako základnu nepečených dortů. Dole pod receptem můžete recept okomentovat, budu moc ráda když mi napíšete jak se piškoty povedly a jak vám chutnaly.

Suroviny

Na 100 gramů = cca 45 piškotů budete potřebovat:

  • 50g rýžové mouky*
  • 45g cukru krupice
  • 2 vejce vel. M

*musí to být rýžová mouka, nikoliv krupice

Příprava

 

Pomůcky: cukrářský nebo igelitový sáček, nízký plech, pečící papír, elektrický šlehač nebo metlička

 

  1. Bílky vyšlehejte dotuha
  2. Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru a ještě minuty pokračujte ve šlehání. Cukr se začne rozpouštět a sníh zahustí.
  3. Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům. Stačí pár promíchání aby těsto nespadlo.
  4. Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků)
  5. Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šíři cca 1,5cm.
  6. Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Toto těsto se nedá schovávat je potřebo ho ihned použít. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru. Velikost piškotu doporučuji o něco menší než je v obchodě aby byly piškoty křupavé, ale nepřipálené. V případě větších piškotů snižte teplotu na 160 stupňů.
  7. Pečte v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 170 stupňů 10-12 minut dozlatova. Pokud jsou některé piškoty měkké, ale chcete je křupavé nechte je přes noc vyndané na lince a pak je teprve uložte do dózy.
  8. Vychladlé piškoty uložte do sáčku nebo uzavíratelné dózy

 

Skladování: při pokojové teplotě

Tranlivost: 1 měsíc