Klasická nutela je neskutečně dobrá, ale také neskutečně sladká. Obsahuje 60% cukru a to není málo. Sezamová verze této kakaové pomazánky je tak o dost zdravější variantou. Obsahuje samé dobré a zdravé suroviny: sezam, arašídy, kokosový olej, hořké kakao, hořkou čokoládu a třtinový cukr. Vychutnat si ji můžete jen tak lžičkou, nebo namazat na pečivo. Také ji můžete do mléčného koktejlu.

Suroviny

  • 160g loupaného sezamu (1 a 1/4 hrnku)
  • 80g arašídového másla (4 lžíce)
  • 40g třtinového cukru (1 a 1/2 lžíce)
  • 20g kokosového oleje (2 lžíce)
  • 5-10 kostek hořké čokolády

 

Pomůcky: mixér/robot, stěrka

Příprava

  1. Sezam a kokosový olej dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu
  2. Přidejte cukru, arašídové mádlo a hořkou čokoládu (při mixování se semínka zahřejí a tím rozpustí čokoládu)
  3. Pokračujte v mixování dokud se všechny složky nespojí

 

Skladování: při pokojové teplotě pro tekutější konzistenci, v lednici bude tužší. Při pokojové teplotě se nezkazí, můžete jí mít i ve špajzu.

Trvanlivost: několik měsíců

 

TIP: Pro sezamovější chuť zahřejte pánev a sezam na ní krátce opražte. Je to otázka pár sekund než se rozvoní, poté ihned stáhněte. Po celou dobu na pánvi míchejte aby se semínka nespálila