Tento sirup ocení nejen děti, ale i dospělí. Můžete si z něj připravit horké i studené kakao. Stačí ho přidat do mléka. Dá se také použít na polití různých dezertů, zmrzliny či palačinek (jako toping).

Je vhodný i pro ty, co mají alergii mléko, žádné mléko totiž neobsahuje. Pro přípravu kakaového nápoje stačí nahradit kravské mléko za mléko rostlinné.

 

Suroviny:

  • 300g krupicového cukru
  • 360g vody (375ml)
  • 90g hořkého kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
  • Velká špetka mořské soli

 

Postup:

Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte za stálého míchání asi 5 minut (Střední teplota). Omáčka začne trochu houstnout. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Přelijte do sklenice a uzavřete.

Kdyby sirup v lednici moc zhoustnul, znamenáte to, že se vařil moc dlouho nebo na vysokou teplotu. Přidejte do něj trošku mléka (nebo vroucí vody), tím ho naředíte. Možná bude nutné sirup krátce zahřát.

 

Výtěžek: cca 500ml sirupu

 

Použití:

Horké kakao: sirup nalijte do horkého mléka a promíchejte. Není nutné vařit, stačí smíchat s horkým mlékem.

Studený nápoj: sirup nalijte do skleničky mléka a dobře rozmíchejte. Pokud je sirup hodně hustý, trochu ho nařeďte mlékem nebo vroucí vodou. Pomůže také rozmíchat sirup v trošce mléka a pak teprve mlékem zalít.

 

Dávkování: je libovolné. Vyzkoušejte a uvidíte, kolik sirupu vám vyhovuje😊.