Tento sirup ocení nejen děti, ale i dospělí. Můžete si z něj připravit vynikající kakao. Stačí ho přidat do horkého či studeného mléka a promíchat. Dá se také použít na polití různých dezertů, zmrzliny či palačinek jako čokoládový toping.

Je vhodný i pro ty, co mají alergii mléko, žádné mléko totiž neobsahuje. Pro přípravu kakaového nápoje stačí nahradit kravské mléko za mléko rostlinné – skvělé je mandlové mléko nebo vanilkové sójové.

Tento recept je inspirovaný Granko sirupem. Říkala jsem si, že je to skvělý nápad, tak jsem si ho také musela vyrobit:-).

 

Suroviny:

  • 300g krupicového cukru
  • 360g vody 
  • 90g hořkého kakaa
  • Volitelně: 1 lžička vanilkového extraktu 
  • Velká špetka mořské soli

 

Postup:

Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte za stálého míchání 5 minut. Teplotu nastavte na střední, ať se sirup nevaří moc zprudka. Sirup začne za chvilku houstnout..

Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Přelijte do sklenice a uzavřete.

Poznámka: Kdyby sirup v lednici moc zhoustnul, znamenáte to, že se vařil moc dlouho nebo na vysokou teplotu. Přidejte do něj trošku vroucí vody a tím ho nařeďte. Možná bude nutné sirup krátce zahřát.

 

Množství: cca 500ml sirupu

 

Jak se sirup používá:

Horké kakao: sirup nalijte do horkého mléka a promíchejte. Není nutné vařit, stačí smíchat s horkým mlékem.

Studený nápoj: sirup nalijte do skleničky mléka a dobře rozmíchejte. Pokud je sirup hodně hustý, trochu ho nařeďte vroucí vodou. Pomůže také rozmíchat sirup v trošce mléka a pak teprve zalít mlékem. Nebo mléko a sirup nalijte do misky, promíchejte metličkou a přelijte do sklenice. Je to hodně o vychytání konzistence, když se povede, jde rozmíchat snadno.

 

Dávkování: je libovolné. Vyzkoušejte a uvidíte, kolik sirupu vám vyhovuje😊.