Milujete domácí šťávy, ale tento rok jste je nestihly zavařit? Nebo se vám naopak do zavařování nechce a proto jste ho vynechali? Ať je to tak či onak můžete si během chvilky a hlavně bez práce vyrobit výborné ovocné šťávy. Navíc si můžete vyrobit šťávy i z ovoce, které na zahrádce běžně nenasbíráte a udělat si tak šťávy i z netradičních plodin. A to nejdůležitější: bez umývání a čištění ovoce, probírání, krájení, vaření…zkrátka vše co k zavařování patří.

Suroviny

  • 1 litr džusu nebo moštu (ideálně 100%)
  • 250-500 gramů cukru

*Špetka kyseliny citrónové- pro delší trvanlivost

Příprava

  1. Džus nalijte do hrnce a přidejte cukr.
  2. Přiveďte k varu a vařte 5 minut na střední teplotu
  3. Nalijte do čistých sklenic nebo lahví a zavíčkujte

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc

 

Pro sterilizaci (prodloužení trvanlivosti na 1 rok): Šťávu přelijte do čistých lahví.Použijte vyvařené láhve a víčka. Láhve vložte horké vody a vařte 15 minut při 85 stupních

 

Poznámka: Množství cukru závisí na typu použitého džusu. Například černý rybíz, malina a jiné kyselé potřebují cukru více. Zato jahoda, banán… Zase méně.

 

Kvalita šťávy se odvíjí od kvality džusu. Pro bio šťávu používám např. Bio organické džusy z tesca a bio třtinový cukr.