Když jsem pekla bagety napadlo mě, že bych jim dodala také trochu toho vánočního vzhledu. Silikonové formy nejrůznějších tvarů se dnes už dají sehnat za pár korun, takže jich doma také několik mám. Mezi nimi i formu stromečků. Stačilo bagetové těsto vložit do formy a upéct. Už se těším na Vánoce až z nich udělám sendviče nebo si je k snídani namažu máslem a džemem.

Suroviny

  • 230g hladké mouky
  • 160ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Forma: stromeček nebo jiná vánoční forma

Příprava

  1. Teplou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
  2. Přidejte mouku, sůl a dobře propracujte.
  3. Těsta bude po vykynutí dvakrát více. Podle toho si těsto rozdělte na počet kousků tak, aby vyplnily formu. Já jsem použila silikonovou formu na stromečky a celkem mi to vyšlo na 8 stromečků.
  4. Těsto namačkejte do formy, aby pokrylo celé dno (pokud není silikonová vymažte jí a vysypejte moukou). Poté nechte 30 minut vykynout.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 12-15 minut. Povrch lehce zezlátne a špejle bude po vytáhnutí čistá.
  6. Po vyndání bagety vyklopte a nechte vychladnout.

Použití: jako pečivo, k naplněné nebo zapečení jako sendvič…

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 3 dny