Kávová zrnka jsou nepečené cukroví z oříšků, piškotů, kakaa a kávy. Protože o Vánocích dělám více druhů začala jsem si připravovat těsta v prášku, abych ušetřila co nejvíce času. V říjnu nebo listopadu si těsto připravím a pár dnů před Vánoci udělám. Nepečené cukroví má docela krátkou trvanlivost, takže se dělá až na poslední chvíli – tedy v tom největším shonu. Já jsem ale připravená, stačí přidat máslo, promíchat a vytvarovat zrnka. Za pár minut mám plný tác výborného cukroví. Chcete také ušetřit čas a mít Vánoce bez shonu (tedy alespoň kolem cukroví)? Vyzkoušejte tento recept a spousty dalších těst v prášku na těchto stránkách, které vám ušetří nemálo času.

Suroviny

Na cca 50 kávových zrnek:

  • 100g mletých piškotů
  • 25g mletých lískových ořechů
  • 10g cukr moučka
  • 2 lžičky hořkého kakaa
  • 1/2-1 lžičky instantní kávy

Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavřeného obalu

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3 měsíce

 

Příprava cukroví:

  • 1 těsto na nepečená kávová zrnka v prášku
  • 70g změklého másla

 

  1. Těsto na kávová zrnka promíchejte se změklým máslem.
  2. Z těsta můžete začít rovnou tvarovat cukroví nebo si těsto uložit do lednice pro pozdější použití.
  3. Z nepečeného těsta vytvarujte malé kuličky, ze kterých uděláte ovály.
  4. Aby byla kávový zrna dokonalá udělejte uprostřed tupou hranou nože nebo párátkem čáru. Čára bude hladká, když párátko nebo nůž jen přimáčknete
  5. Kávová zrna dejte ztuhnout do lednice, poté jsou připravená k jídlu.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost:1 týden. Pro delší trvanlivost můžete cukroví zamrazit a podle potřeby odebírat. Stačí když necháte cukroví chvilku povolit a je jako právě udělané.

 

TIP: zrnka můžete posypat troškou hořkého kakaa nebo instantní kávy