Také se vám stává, že koupíte adventní kalendář ale nikdy nevydrží do Vánoc a tak musíte kupovat nový? Jako dítě jsem bez problému zvládla i 5 kalendářů, protože čokoláda v mé blízkosti nikdy nebyla v bezpečí (i když to platí i do dnes). Co takhle ale udělat z prázdného kalendáře plný tak, že si ho doma sami doplníte? Je to snadné, hotové za pár minut a hlavně o dost levnější než kupovat nový. Nejlepší na tom je možnost zvolit jakou čokoládu do kalendáře dětem dáte. Nemusíte to být čokoláda nečokoláda z minimem kakaa, ale klidně kvalitní hořká čokoláda. Použít můžete hned několik druhů čokolády anebo ji můžete posypat sekanými oříšky nebo jiným posypem. Pak už jen náplň zasunete zpátky do kalendáře a kalendář je jako nový. Tedy okénka už nejsou jako nová, ale opět je v nich čokoláda: -)

Suroviny

  • 50g čokolády 

Nebo kolik gramů je uvedeno na zadní straně kalendáře

Příprava

Kalendář na konci otevřete. Plastový vnitřek je přilepený na pár místech lepidlem. Stačí zajet rukou dovnitř a tato místa odtrhnout. Lepidlo je vždy na straně kde se kalendář otevírá.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. V mikrovlnce čokoládu zahřejte na 15 sekund, promíchejte a zahřejte na dalších 15. Míchejte dokud se čokoláda úplně nerozpustí. 

Do formy nelijte horkou čokoládu, nechte jí na lince vychladnout po 40 stupňů tedy až v ní udržíte ruku aniž by vás pálila.¨

Čokoládu přelijte do sáčku a ustřihněte mu roh, ale lžičku můžete také použít. Všechna okénka vyplňte a dejte kalendář do lednice.

Po ztuhnutí je kalendář hotoví.

 V případě nižšího obsahu kakaa je nutné kalendář skladovat v lednici. Uvidíte jestli se čokoláda při pokojové teplotě povolí nebo ne. Další možnost je čokoládu natemperovat nebo použít čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Většinou ale kalendář dělám z normální čokolády a pro jistotu ho mám v lednici, v tom problém nevidím. Okénka jsou sice otevřená, ale stačí je znovu zaklopit nebo pokud je děti odtrhly nechte kalendář bez okýnek.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě