Zdravé banánové muffiny si můžete připravit, pokud máte chuť na sladké nebo klidně i ke snídani. Ráda snídám sladké, takže si vždycky pár muffinů ke snídani schovám z předchozího dne 😊 Díky banánu jsou muffiny sladké i bez hory cukru a navíc zůstanou vláčné. Některá těsta jsou tak suchá, že se vám při jídle pomalu práší od pusy. To ale není případ těchto muffinů.

Suroviny

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 200g hladké špaldové mouky (nebo normální pšeničné)
  • 150g třtinového cukru (nebo bílého)
  • 70g másla
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody

 

Pomůcky: silikonové nebo papírové košíčky na muffiny. Také můžete použít kovovou formu na muffiny nebo silikonovou.

Příprava

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vajíčko, máslo a metličkou dobře promíchejte.
  3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Pak teprve přidejte banánovou směs a vše důkladně promíchejte.
  4. Těsto rozdělte do formiček. Použít můžete silikonové formy, papírové košíčky nebo kovové formy. Kovovou formu nezapomeňte vymazat ať se těsto nepřilepí. Těsto plňte do ¾ formiček, aby mělo dostatek místa na zvětšení.
  5. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut dozlatova. Jestli jsou muffiny hotové poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá jsou hotové.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě