Šťavnaté zázvorové sušenky které tak náádherně voní, že se to ani nedá popsat. Melasa jim dodá karamelovou chuť a také po ní budou pěkně měkké. Zázvorové sušenky jsme si doma oblíbily na tolik, že jsme je zařadily na seznam vánočního cukroví které se tento rok bude péct. Tyto sušenky jsou opravdu jedinečné, uvidíte, že se vám od návštěv pochvaly jen pohrnou.

Suroviny

  • 300g hladké mouky
  • 200g hnědého nebo třtinového cukru (1 hrnek)
  • 150g změklého másla
  • 80g melasy (seženete v prodejně se zdravou výživou)
  • 1 vejce velikosti L (ale M taky postačí)
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého muškátového ořechu
  • Špetka soli

Na obalení:

  • 2 lžíce cukru krupice

Volitelné:

bílková poleva

Příprava

  1. Hladkou mouku smíchejte s jedlou sodou, solí a kořením.
  2. V druhé míse utřete do pěny cukr s máslem. Použít můžete i elektrický šlehač.
  3. Utřené máslo přidejte do mísy s moukou, dále přidejte i melasu a vajíčko. Těsto dobře promíchejte.
  4. Těsto na zázvorové sušenky můžete uložit přes noc do lednice, ale já ho většinou používám rovnou.
  5. Z těsta si odeberte polévkovou lžíci a uválejte z něj kuličku. Každou kuličku ještě před tím než jí dáte na plech obalte v krupicovém cukru. Kuličky nijak nemačkejte, nechte je tak jak jsou. Jen tak budou sušenky pěkně vysoké a měkké.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 10 minut na středním roštu. Nepečte je déle jinak by byly tvrdé. Možná vám budou připadat syrové, ale po vychladnutí ještě ztuhnout. Oproti klasickým sušenkám mají být šťavnaté a to se povede jen při kratší době pečení. Pokud byly suché zkraťte příště dobu pečení o 2 minuty.

 

Skladování: na chladném místě