Tohle byla velké výzva – udělat moje milované vanilkové rohlíčky v bezlepkové verzi. Mám kolem sebe hodně lidí s bezlepkovou dietou a chtěla jsem, aby si u nás na návštěvě také mohli nabídnout cukroví. Vždycky mě mrzelo, že ostatní mlsají a oni nic. Člověk si to neuvědomí, ale když jsem se nad tím zamyslela, snad všechno moje cukroví lepek obsahuje. 

Zkusila jsem tedy upéct vanilkové rohlíčky. Použila jsem rýžovou mouku, vyrábím si jí sama a je to asi nejčastěji používaná mouka po mouce pšeničné. Rohlíčky se povedly, všem chutnaly a to hodně. Recept jsem předala i kamarádům a měli z něj obrovskou radost. Někteří nepekli cukroví, protože nevěděli jak anebo za něj nechtěli utrácet nesmyslné sumy. Snad pro ně brzy budu mít více recept. Sama to beru jako výzvu, protože udělat cukroví bez lepku je někdy pěkně těžké.

Důležitá je pro mě jednoduchost. Recept neobsahuje žádné drahé bezlepkové směsi nebo xantanovou gumu či jiné podobné suroviny, které byste kvůli tomu museli kupovat. Budete potřebovat jen rýžovou mouku, máslo, vlašské ořechy, vajíčka a moučkový cukr. Rýžovou mouku si můžete vyrobit anebo pokud se na to necítíte koupit (v prodejnách se zdravou výživou, Globusu…).

Rohlíčky jsem tento týden rozdala celé rodině jako ochutnávku prvního vánočního cukroví. Všichni mi je pochválili a byli mile překvapení, že jsou bez lepku. Mysleli si, že jsou to klasické rohlíčky:-), což je pro mě obrovská pochvala. Takže pokud si chcete pochutnat na výborném domácím cukroví neváhejte a pusťte se do toho:

Suroviny

  • 240g hladké rýžové mouky
  • 180g másla (jde použít i hera, ale nebudou tak měkké)
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Moučkový cukr na obalení, do kterého přidáte vanilkový cukr

.Příprava

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto.
  2. Těsto zabalte a uložte do lednice na minimálně 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.
  3. Na rohlíčky si těsto rozdělím na 4 díly a z každého vyválím dlouhý váleček a asi tak centimetr silný. Pak už ho jen stačí nakrájet a ohnout do tvaru písmene C. Další možnost je odebrat si kousek těsta a váleček vyválet v dlani jeden rohlíček po druhém (tak to dělá moje maminka).
  4. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 10-15 minut. Jak začnou zlátnou okraje můžete rohlíčky vyndat.
  5. Upečené rohlíčky nechte krátce vychladnout a poté obalte v moučkovém cukru. Ještě do něj přidávám vanilkový cukr, aby to byly ty pravé vanilkové rohlíčky:-).

 

Skladování: v chladu, mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 měsíc