Začátkem minulého týdne mi přišel balíček ovocných vín od Rybízáka. Nejsem vyloženě typ, který pije víno, ale tohle víno mě zaujalo. Mají rybízové, hruškové, bezinkové, levandulové…tomu prostě nešlo odolat. Začala jsem šumivým borůvčákem, pak jsem zkusila jahodové, bezinkové a teď je bylo na řadě rybízové víno. Říkala jsem si, že ke skleničce dobrého vína by to chtělo něco dobrého k zakousnutí a jako první se mi k vínu vybavil sýr. Sýr a víno, to je osvědčená kombinace😊. Jen tak samotný sýr na kostky se mi jíst nechtělo (pečivo jsme neměli), tak jsem upekla sýrové chipsy.

 

Sýrové chipsy lze udělat z různých sýrů – eidamu, parmezánu, čedaru…Zjistila jsem, že jsou ideální sýry jsou okolo 30% tuku, protože ty tučnější nejsou tak křupavé (ale stále jsou moc dobré) i když asi také záleží na složení. Jestli máte jiný oblíbený sýr, vyzkoušejte ho a uvidíte jaké chipsy z něj budou. Mě zatím chutnaly všechny druhy chipsů a to jsem vyzkoušela více než 15 druhů sýrů.

Recept je velice jednoduchý, stačí pohlídat chipsy, aby se nepřipálily, jinak je to brnkačka😊.

 

Máte doma otevřenou láhev vína? Udělejte si sýrové chipsy a vychutnejte si je se sklenicí vašeho oblíbeného vína. Kombinace sýru a vína je prostě dokonalá!

 

Víno a sýr, to je osvědčená kombinace

K sýrům jsem si vychutnala Rybízák, tedy rybízové víno. Skvěle se k sobě hodí. V lednici mi zbyl ještě kousek jahodového a borůvkového vína. Bavila mě kombinace sladšího jahodového vína se sýrem i kyselejší rybíz nebo borůvka.

Rybízák a další ovocná vína prodává Rybízák: www.rybizak.cz

 

 

Budete potřebovat:

  • 100g sýra (použila jsem 3 druhy – 30% Eidam, Grana Padano a Čedar)
  • Velký plech vyložený pečícím papírem
  • Struhadlo

 

Postup

Sýr nastrouhejte najemno.

Poté sýr nasypte na plech. Protože asi nechcete 1 velký chips, i když to už u nás doma taky jednou bylo:-D:

Pokud nechcete takového obra, raději nastrouhaný sýr rozdělte na více hromádek. Já jsem udělala 9 hromádek sýra a mezi nimi jsem nechala vždy pár cm rozestup.

Troubu předehřejte na 210 stupňů a když je rozehřátá vložte plech do středu trouby.

Chipsy se umí velice rychle připálit, proto je bedlivě hlídejte. Pečte je asi 5 minut? Pokaždé je to trochu jiné, podle toho, jak silnou vrstvu sýra na plech nasypete. Po 3 minutách plech zkontrolujte a pak už raději zůstaňte stát u trouby a místo televize koukejte do trouby (tenhle program je můj oblíbený:-D).

Chipsy můžete udělat buď měkké nebo křupavé. U tučnějších sýrů se vám ale křupavé asi moc nepodaří. U čedaru a eidamu se mi to povedlo vždycky. Tentokrát jsem pekla 1 plech Grana padano a 2. plech byl eidam a čedar. Jak vidíte na fotce, eidam a čedar jsou krásně křupavé, ovšem dobré jsou všechny, nehledě na křupavost😊.

Až budou chipsy z Grana padano sýra vypadat takto, můžete je vytáhnout. I když o kousek tmavší ještě být mohou.

Eidam a čedar jsem zapomněla vyfotit. Tady už je chips z čedaru po vychladnutí, takže asi nějak takto by to mělo vypadat. Eidam bude samozřejmě o něco světlejší, protože není tam žlutý jako čedat.

Sýrové chipsy nechte zcela vychladnout a pak je teprve sundejte z plechu.

Po vychladnutí se do nich můžete pustit:-).

 

Článek s ochutnávkou všech ovocných vín, které mi z rybizak.cz přišly najdete tady. Najdete tam i odkaz na jahodový, perníkový a rybízový svařák!

Ochutnávka ovocných vín