Tahini je sezamová pasta vyrobená ze sezamových semínek. Jde vyrobit z jak s loupaných tak neloupaných semínek, ale já osobně mám radši loupaná. Používá se na výrobu dresinků, omáček a do spousty dalších receptů. Například jí můžete použít při výrobě humusu (z cizrny), který se bez tahini neobejde.

Surovin

Na 100 gramů budete potřebovat:

  • 90g bílých sezamových semínek*
  • 10g oleje-používám kokosový (1 lžíce)

*můžete použít loupaná i neloupaná.

 

Pomůcky: pánev, robot/mixér

 

Příprava

  1. Sezamová semínka na tahini se nejdříve praží. Tahini má po nich silnější a ořechovější chuť. Právě ta je pro tahini tak typická. Pokud ale chcete méně výraznou chuť sezamu můžete tento krok prostě přeskočit. I v obchodě se často prodává tahini z nepraženého sezamu. 
  2. Sezam nasypte na suchou pánev zahřátou na nízkou teplotu. Za stálého míchání pokračujte než sezam zezlátne a rozvoní se. Trvá to 2-3 minuty. Semínka se rychle připalují, proto je bedlivě po celou dobu hlídejte (můžete po chvilce ochutnávat). 
  3. Opražený sezam nasypte do mixéru spolu s olejem. Mixujte 3-5 minut až bude ze sezamu tekutá pasta. Občas zastavte a stěrkou setřete ze stran nalepená semínka. Olej proces urychluje, takže ho můžete vynechat jen to mixování bude trvat o něco déle.

Poznámka: U slabších mixéru doporučuji přidat další lžíci oleje pro usnadnění mixování.

 

Použití: do koktejlů, dipů, pomazánek, dezertů, na přípravu hummusu…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc (minimálně)