Venku začíná být krásně a společně s oteplením počasí přichází i chuť na studené nápoje. Jestli něco miluju, tak je to Mojito a podobné nápoje s ledem a citrónem nebo limetou. Jelikož mi přišel balíček ovocných vín, řekla jsem si, že z nich vyzkouším udělat nějaký dobrý drink.
Na přípravu tohoto drinku jsem použila ovocné víno od firmy Rybízák. Tahle vína jsem objevila koncem minulého roku a hned jsem si je oblíbila.
Musím něco upřesnit, jak už jsem tu několikrát psala – víno nepiju, tedy alespoň to klasické. Vína od Rybízáku mi ale chutnají – třeba bezové nebo jahodové, to je úplně něco jiného. Stačilo jen hledat a našla jsem😊. Při ochutnávání vín mě napadlo, zkusit tuto kombinaci různého ovoce a alkoholu využít a udělat z toho drink.
Tentokrát jsem drink udělala z vína Tutti frutti, kde je mix různého ovoce. Víte, co mi tento nápoj připomíná? Normálně to chutná jako Aperol spitz nebo jak se ten drink z reklamy jmenuje. Jednou jsem to ochutnala a jestli si tu chuť pamatuju dobře, tak je to hodně podobné.
Tenhle drink si v létě rozhodně zopakuji. Už se vidím na zahradě, sluníčko svítí a k tomu sklenička dobrého pití. To mi ke štěstí absolutně stačí!
Na 2 drinky budete potřebovat:
- 240ml vína Tutti frutti od Rybízáka
- 80ml vody
- 8 kostek ledu
- 4 kolečka bio citrónu**
- 2 kolečka bio pomeranče*
- 2-4 lžičky třtinového cukru
- 2 skleničky na víno
*já jsem pomeranč neměla, ale použila jsem citrus kalamondin, který si doma pěstujeme, a to je něco mezi pomerančem a citrónem. Místo něj můžete použít pomeranč. Můžete ho vynechat, ale podle mě se ta chuť pomeranče do tohoto drinku perfektně hodí.
**Kupuju v Lidlu nebo Tescu. V akci vyjde celá síťka na 20 Kč, takže stojí stejně jako ty chemicky ošetřené.
Chybí vám máta? Tak ji přidejte – 5-6 lístků by mělo být akorát. Spíše bych použila klasickou mátu a ne peprnou, ta se mi do drinku moc nehodí (třeba se mýlím).
Postup
Cukr zalijte vroucí vodou, rozmíchejte a nechte zcela vychladnout. Já jsem použila 2 lžičky na skleničku, protože mám ráda sladší chuť. Jestli máte rádi víno kyselejší, použijte jen 1 lžičku na skleničku – ve vodě tedy rozpustíte celkem 2 lžičky.
Citrón omyjte a odkrojte z něj 4 kolečka, z pomeranče stačí 2 kolečka (velký rozkrojte ještě na půl). Jestli jste nesehnali bio ovoce, raději kůru odkrojte a použijte jen vnitřek.
Ovoce rozdělte do skleniček, přidejte vodu, led a nakonec zalijte vínem. Lžičkou ovoce trochu promačkejte, ať uvolní chuť. Promíchejte a můžete podávat.
Na ozdobu použijte kolečko citrónu nebo pomeranče – nakrojte a nasaďte na kraj sklenice. Můžete přidat i lístek máty.