Valentýn už klepe na dveře. Doma dáváme přednost dárkům vlastní výroby anebo zážitkům. Na šperky si zrovna nepotrpím. Večeři ještě nemám vymyšlenou, vždy se snažím připravit něco speciálního. Minulý rok to byly srdcoburgery, tedy hamburgery ve tvaru srdce. Zatím jsem Jardovi uvařila Valentýnský likér. Zítra si ho společně vychutnáme s pořádnou horou šlehačky. Dneska už proběhla ochutnávka, takže to nebude překvapení, ale to nevadí. Já jsem šťastná, že ho spolu můžeme oslavit, pustit si pěkný film, pochutnat si na dobrém jídle a u toho vypít tuhle sladkou dobrotu.
Příprava likéru zabere maximálně 10 minut. Je to rychlovka, tak ho můžete uvařit i na poslední chvíli. Likér chutná skvěle teplý i studený. Já osobně dávám přednost horkému likéru se šlehačkou. Horký chutný jako italské Bombardino, které si dávám na horách. Minulý týden jsme byli na horách, kde jsem si ho zase po dlouhé době dala. Na lyžích byla pěkná zima, potřebovala jsem něco na zahřátí. Snažila jsem se o podobnou chuť a myslím, že se mi to docela povedlo😊. Likér je vynikající a svoji růžovou barvou se k Valentýnu perfektně hodí.
Budete potřebovat:
- 500ml plnotučného mléka
- 200g krupicového cukru
- 150g rumu (používám Božkov)*
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukr
- Kousek červené řepy
*musí to být hnedý rum
- Šlehačka na ozdobu
- Růžový cukr na ozdobu (recept dole)
Příprava:
- Z mléka odeberte třetinu. Zbytek dejte na sporák a přiveďte k varu.
- Mezitím do odebraného mléka přidejte vanilkový puding. Dobře rozmíchejte metličkou.
- Za stálého míchání vlijte do vroucího mléka. Přidejte také cukr a vanilkový cukr. Ztlumte teplotu a vařte 1-2 minuty. Poté hrnec odstavte.
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Nastrouhanou řepu dejte do malého síta a zmáčkněte lžičkou. Budete potřebovat 2 lžičky šťávy. Pokud je to málo, ještě trochu přistrouhejte. Já jsem použila ¼ malé řepy a bylo to akorát.
- Nyní do mléka přidejte rum a řepovou šťávu. Šťávu přidávejte postupně. Pokračujte, do požadované barvy.
- Dobře promíchejte a přelijte do připravené lahve.
Likér podávejte studený nebo teplý. Nejlépe chutná ohřátý s kopečkem šlehačky.
Růžový cukr:
Protože mi pár kapek řepové šťávy zbylo, udělala jsem z něj růžový cukr. Když s ním ozdobíte šlehačku, bude nápoj vypadat dokonale. Pro růžový cukr stačí smíchat 30g cukru se 4 kapkami šťávy. Stačí velice málo cukr. Cukr nechte asi tak 30 minut oschnout, nadrolte a je připravený k použití. Lze to urychlit i tím, že ho dáte na topení. Použít jde i mokrý, ale bude se hodně lepit k sobě.
Poznámka: Láhev ještě můžete ozdobit stuhou nebo etiketou s věnováním
Přeji vám pěkně prožitého Valentýna!
Verča