Už dlouho jsem chtěla upéct vanilkovou bábovku a konečně se tak stalo. Čekala jsem, že bude dobrá, ale tedy že až tak, to tedy ne😊.

Bábovka měla doma velký úspěch – podělila jsem se o ní i přítelovou maminkou a ještě, než vychladla jsme ji snědli. O pár dní později jsem ji pekla znovu, protože jsem si na ni vzpomněla a dostala na nic chuť😊. Řeknu vám, že po těch mramorových bábovkách je takhle vanilková příjemnou změnou. Podobnou bábovku jsem nikdy neměla a neskutečně mě baví.

Vidíte tu krásnou barvu? Mimochodem politá levandulovým sirupem chutná fantasticky. Příště bych ho chtěla zkusit i do bábovky, protože kombinace levandule a vanilky je přímo fantastická!

Další možnost, jak bábovku podávat je polít jí bílou čokoládou. Kupované polevy mi chuťově nechutnají – použijte pravou bílou čokoládu a ne tyhle náhražky. Polevy sice rychleji tuhnou, ale když dáte bábovku do lednice, ztuhne za chvilku i čokoláda:-).

 

TIP:

Bábovku posypte domácím práškovým vanilkovým cukrem. V tomto článku najdete, jak si ho vyrobit (klasický i práškový, já jsem použila právě ten práškový). Bábovka s ním bude ještě vanilkovější:-P. O Vánocích jsem v něm obalovala vanilkové rohlíčky a bylo to MŇAM!!! Nejlepší rohlíčky, jaké jsem kdy jedla (dělala jsem je z mandlí).

Jak si vyrobit vanilkový cukr

 

Suroviny

  • 300g hrubé mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 100g slunečnicového oleje
  • 110g vody
  • 4 vejce vel. M
  • ½ kypřicího prášku do pečiva (6 gramů)
  • 2 lžičky domácího vanilkového extraktu
  • 1/2 vanilkového lusku – pouze semínka

Pomůcky: Forma bábovka. Formu mám novou, silikonovou. Mě ty kovové moc nevyhovují.

 

Pozor – různé formy, odlišná doba pečení + další tipy, aby se vám bábovka povedla

Zajímavé je, že jsem zjistila, že v silikonové forma se bábovka peče o něco déle, než když použiju kovovou. Zjistila jsem to tak, že jsem vytáhla bábovku, vyklopila ji a ona nebyla dopečená. Zkrátka jsem si nastavila dobu jak jsem byla u kovové formy zvyklá. Doba pečení se lišila o celých 20 minut! Silikon se moc nerozpálí, zato kov ano, podle mě to asi bude tím.

Dobu pečení si tedy upravte pode vašich zkušeností. Jak vidíte, záleží nejen na druhu trouby, ale i na druhu formu/velikosti/materiálu. Je to smutné, když vyklopíte bábovku a ona je napůl tekutá. Bohužel se mi to stalo, než jsem přišla na to, že musím dobu pečení prodloužit. Teď už si na to dávám pozor. Další věc je, že peču na středním roštu, u těch nižších byla bábovka zespoda syrová. 

 

  • Jaký program nastavit? Každá trouba má své programy, nevím, jestli to budete mít stejné jako já. U mé elektrické trouby peču na horní i dolní ohřev bez větráčku (značka trouby s čárkou nahoře a dole). Při použití větráčku byl povrch vždy připálený, to používá u jiných receptů když potřebuji něco rychle zapéct. Pouze horní ohřev nestačí, spodní část by byla nedopečená.
  • Na jakém roštu bábovku péct? Peču ji na středním roštu, v případě spodních roštů byla bábovka z části upečená a zezdola syrová. Kdyby se náhodou stalo, že už začne povrch bábovky moc hnědnout, zakryjte formu alobalem.
  • Formu je také třeba dát na plech, protože když jí dáte rovnou na rošt, může se stát, že se nakloní a obsah bábovky se vylije (ano, znám to z vlastní zkušenosti):-). Použijte plech s nízkými okraji, ten je na to ideální.
  • Bábovku nechte vychladnout alespoň 10-15 minut, pak ji teprve opatrně vyklopte z formy. Teplá bábovky = křehká, mohla by se při vyndání z forma potrhat.
  • Silikonovou formu není nutné vymazávat. Kovovou formu vymažte tukem či olejem a vysypte hrubou moukou.
  • Kypřicí prášek nejdříve smíchejte s moukou, pak teprve přidejte ke zbytku surovin. Když se kypřicí prášek (doma mu říkám PRDOPEČ) smíchá s vodou, rychle vypění a bábovka nebude tak nadýchaná.
  • Moučkový cukr prosijte – mohou v něm být tvrdé hrudky a ty v bábovce jistě nechcete.

 

Tip – Jehla na zjištění, jestli je těsto již upečené:

Na eshopu Tescomy jsem také sehnala kovovou jehlu na zkoušení těsta. Je to náhrada za dřevěné špejle, které po jednom píchnutí do těsta vyhodíte. Hledala jsem něco na více použití a tohle je skvělá náhrada. Stačí píchnout do těsta, zjistit, jestli už je upečené nebo ne a poté jehlu otřít nebo opláchnout.

 

 

Postup

Žloutky utřete do světlé pěny s prosátým cukrem. Pro urychlení použijte elektrický šlehač.

Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, vodu, olej a vanilkový extrakt.

Vanilkový lusk rozřízněte podélně a nožem vyškrábněte semínka a přidejte je ke zbytku surovin. Dobře promíchejte.

Bílky ušlehejte do tuha a poté je pomalu vmíchejte do těsta.

Těsto nalijte do formy na bábovku (pokud není silikonová, vymažte jí tukem a vysypte hrubou moukou).

Dejte péct do středu trouby – předehřáté na 180 stupňů po dobu 30 minut a poté teplotu ztlumte na 160 stupňů a pečte dalších 20 minut. Když jsem bábovku dala na nižší rošt, nebyla upečená. Respektuje zkušenosti s vlastní troubu, doba pečení se může lišit.

Po vychladnutí bábovku vyklopte a posypte moučkovým cukrem.