Vánoce miluju a vždycky se těším až bude na stole cukroví a jiné dobroty. Mezi nimi i tyhle slaní kynutí andělíčci. Tedy já jsem použila vykrajovátko anděla, ale použít můžete jákékoliv vánoční vykrajovátko. Nejraději je mám se sýrem, ale výborný je i kmín, mák nebo sezam.
Suroviny
- 300g hladké mouky
- 180ml teplé vody
- 30g Másla
- 1/2 lžíce droždí (půlka sáčku)
- 1 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- Na posypání: 25-50g eidamu (nebo jiného sýra)
- 1 vejce na potření
Mouka na podsypání
Pomůcky: vánoční vykrajovátka
Příprava
- Mouku, teplou vodu, rozpuštěné máslo, cukr, sušené droždí a sůl smí Dobře propracujte.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na docela silný plát (asi 2 centimetry). Z těsta vykrajujte vánoční tvary pomocí vykrajovátka. Dávejte je na plech vyložený pečícím papírem, ale nechte mezi nimi trošku místa protože ještě nakynout. Z jedné várky vy vám měly vyjít 2 plechy (záleží na velikosti)
- Vánoční tvary nechte 15 minut vykynout.
- V misce rozmíchejte vajíčko a metličkou všechny kosti potřete. Pokud nemáte vajíčko potřete je vodou.
- Na závěr je posypte nastrouhaným sýr. Sýr si strouhám do misky a s ním teprve tvary posypu. Když se strouhají rovnou na plechu padá hodně sýra bokem.
- Pečte na 160 stupňů asi tak 20 minut (dozlatova).
Skladování: v uzavřeném obalu při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 týden