Pomocí vykrajovátek si z jogurtového těsta můžete vytvořit křupavé chipsy. U nás doma dělám jogurtové chipsy jako slané vánoční cukroví proto přítel dává přednost slanému cukroví. Každý rok děláme nové druhy cukroví, ale tohle je základ který na stole nesmí chybět. Jogurtové těsto mám moc ráda protože je chuťově velice jemné a je tvárné takže se s ním dobře pracuje (navíc částečně nahrazuje tuk aby těsto nebylo tak tučné). Chipsy můžete posypat nejrůznějšími posypy, kořením, bylinkami…stačí si vybrat co máte rádi.

Suroviny

  • 200g hladké mouky
  • 150g bílého jogurtu
  • 100g hery nebo másla
  • 1 lžičky soli

+1 vejce na potření Posyp: celý kmín, sůl, mák, len, strouhaný sýr, sezam…

Příprava

  • Mouku, jogurt a změklou heru smíchejte Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet v lednici. Těsto si můžete klidně připravit dopředu a nechat ho přes noc v lednici.
  • Z těsta vyválejte tenký plát o síle okolo 2-5 milimetrů. Není žádná správná síla těsta. Chutná stále stejně dobře jen to ovlivní jestli z těsta vyrobíte dva nebo hned tři plechy chipsů. Těsto si klidně rozdělte na více dílů a vyválejte postupně. Podle potřeby podsypávejte těsto moukou, zbytečně ale neplýtvejte aby nebylo těsto suché. Většinou z této várky udělám 2 plechy chipsů. Stejné jako u cukroví použijte vykrajovátka a vykrájejte vánoční tvary.
  • Vykrojené chipsy přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  • Zbytek znovu propracujte a vyválejte. Možná bude třeba přidat trošku vody do těsta kvůli mouce kterou se těsto podsypává. Jestli se těsto drolí nebo jde špatně vyválet neváhejte vodu přidat.
  • Chipsy na plechu potřete opatrně vajíčkem. Malý trik aby vám nejezdily po papíru: před položením chipsu na papír potřete malý kousek pod chipsem vodou. Když na to položíte chips přilepí se a půjde potřít vajíčkem bez ujíždění (a nebo je při potírání přidržte). Při pečení se voda vypaří a chipsy půjdou sundat stejně dobře jako by tam voda nebyla.
  • Pak chipsy posypte sypáním dle chuti nebo strouhaným sýrem. Dále ještě na každý plech rozdělte mezi chipsy špetku soli.
  • Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů na střední rošt. Pečou se na dolní i horní ohřev po dobu 5-8 minut (doba pečení se může lišit) dozlatova. Když chipsy zezlátnou můžete plech vytáhnout z trouby. Po vychladnutí budou ještě křupavější.  
  • Skladování: při pokojové teplotě