Vanilkové rohlíčky patří mezi mé nejoblíbenější cukroví. Chutnají mi natolik, že jsem si je upekla i když je jaro. Většina lidí peče beránka a já peču vanilkové rohlíčky:-D. Dělala jsem 2 druhy, klasické a veganské. Tento recept obsahuje vaječnou náhradu z chia semínek. Stačí smíchat semínka s vodou a tím zcela nahradíte vajíčko, které bylo v původním receptu. Vše drží pohromadě jak má a na chuti to také nepoznáte.

Když těsto vyválíte na silnější plát, můžete z něj vykrájet různé tvary. Toto těsto se nemusí použít jen na vanilkové rohlíčky jako vánoční cukroví. Udělat z něj můžete i klasické sušenky.

V seznamu surovin najdete jednu málo známou surovinu: Tsampu. Tsampa se vyrábí z jemně namletého ječmene. Je velice zdravá a chutná po oříšcích. Více o ní najdete v článku. Použitím tsampy snížíte množství lepku v receptu, bude tak lépe stravitelný. Vyzkoušejte tento netradiční recept na tradiční české cukroví a věřím, že budete mile překvapeni😊.

 

 

Suroviny:

  • 90g rostlinného másla používám zn. Alsan
  • 60g hladké špaldové mouky 
  • 60g mletých vlašských ořechů
  • 50g tsampy

 

Chcete získat slevu na tsampu? Zadejte slevový kód VERONIKA15 na této stránce: Shop pro Tibet a získáte krásných 15% slevu.

  • 30g třtinového moučkového cukru
  • 1 lžíce chia semínek (15 gramů)
  • 1 lžíce vody (20 gramů)

Tsampa

 

Postup:

Máslo utřete s cukrem.

Pro náhradu za vejce smíchejte chia semínka s vodou. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.

K máslu přidejte vaječnou náhradu a zbytek surovin. Vypracujte těsto. Nechte přes noc odležet nebo rovnou použijte.

Z těsta vyválejte hada. Pokud je právě vyndané z lednice, trochu ho propracujte, ať trochu povolí.

Hada nakrájejte na menší kousky. Konce trochu vyválejte a poté zahněte do tvaru C.

Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Až okraje zezlátnout, rohlíčky vyndejte.

Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

 

Nezapomeňte, že máte slevu na tsampu. Tsampu prodává Shop pro Tibet. Když zadáte do kolonky slevový kód VERONIKA15, získáte 15% na každé balení tsampy. 

 

Skladování a trvanlivost: Rohlíčky mají velmi dlouhou trvanlivost. Skladujte je v uzavřeném obalu na chladném místě nebo v lednici

A co dalšího můžete z tsampy udělat? Kaši, celozrnný nápoj, polévku, knedlíčky do polévky, bramboráčky. Také s ní můžete zahustit omáčku či polévku. Všechny recepty najdete na:

https://www.zijemehomemade.cz/page/1/?s=tsampa. Tady je pár příkladů:

Marokánky s tsampou

Kukuřičné placky s tsampou

Banánové lívance s tsampou

Jogurtová kaše s tsampou

Bramboráčky s jogurtovým dipem