Smoothie bowls se staly jednou z mých nejoblíbenějších snídaní. Příprava je velice rychlá-stačí vše rozmixovat a jejich chuť je dokonalá. Existuje tisíce a tisíce receptů na smoothie bowl. Nejčastěji ale volím improvizaci. V mrazáku mám připravené různé druhy ovoce (banán, lesní směs, jahody atd.). Mražené ovoce je vždy základ. Díky němu bude kaše hustá. Kdyby nebylo mražené, bylo by to klasické tekuté smoothie. Hodně používám banán, protože patří mezi nejlevnější. Má nevýraznou chuť a proto mohu kaši ochutit jak potřebuji. Dále budete potřebovat něco tekuté, aby šlo ovoce rozmixovat. Použít můžete mléko, jogurt nebo mléko rostlinné.

Dnes mám pro vás recept na smoothie bowl s arašídovým máslem. Recept na arašídové máslo najdete dole, kdybyste si ho chtěli vyrobit. Mám hodně velkou spotřebu arašídového másla, proto si ho vyrábím. Jinak bych se asi nedoplatila:-).  Na ozdobu jsem použila hořkou čokoládu, chia semínka a arašídové müsli . Odkaz na müsli najdete také pod článkem. Je to arašídové müsli . Stačí smíchat 3 suroviny a dát do trouby. Pro rychlost i skvělou chuť dělám toto müsli nejraději. Taky jsem použila chia semínka pro zvýšení obsahu vlákniny a banán. Jo a taky cookies, protože je miluju a i když nejsou úplně zdravé, je to s nimi naprostá pecka! Někdy používám kupované, ale ve většině případů domácí. Dělám čokoládové, s avokádem, brownies…jak kdy:-). Někdy arašídové müsli nahradím za raw. Recept je taky dole. Je to mix datlí, ovesných vloček a kakaa. Chutná skvěle i samotné anebo si ho můžete dát s rostlinným mlékem.

Pojďme se tedy podívat na recept a nezapomeňte mrknout i na odkazy:-).

 

Budete potřebovat:

  • 100g mraženého banánu
  • 50g rostlinného mléka (sójové, mandlové, arašídové…)
  • 2 lžíce arašídového másla (používám arašídové máslo z pražených arašídů)

 

Na ozdobu:

  • Hořká čokoláda
  • Chia semínka
  • Arašídové müsli 
  • Banán
  • volitelně: oblíbené sušenky

 

Příprava:

Mražený banán: Banán nakrájejte na kolečka a dejte do mrazáku. Nejlepší je dát banán do mrazáku před spaním a ráno je připravený k použití. U většího množství doporučuji vyložit plech pečícím papírem. Na něj rozložte silnější kolečka banánu (ať nezabere tolik místa) a dejte do mrazáku. Až bude zmražený, přendejte ho do sáčku nebo zavírací dózy. Banán se neslepí, vždy si budete moci vyndat jen kolik potřebujete. Jen ho nesmíte nechat dlouho vyndaný.

Smoothie bowl:

Kolečka mraženého banánu, mléko a arašídové máslo dejte do mixéru. Rozmixujte na hustou kaši. Pokud to ani po chvilce nejde, přidejte trochu mléka. U slabších mixéru možná budete muset přidat více.

Kaši ozdobte kolečky banánu, müsli , kousky hořké čokolády, nalámanými cookies a chia semínky. Vše ještě můžete polít arašídovým máslem.

Poznámka: Kdyby se vám náhodou povedlo udělat kaši tekutou, dejte jí do mrazáku. Asi tak za hodinu kaši vyndejte, promíchejte a můžete podávat.

 

Skladování: Zbytek kaše lze uložit do mrazáku. Před podáváním nechte kaši povolit.

Arašídové máslo (+ recepty z něj)

 

Arašídové müsli

Čokoládové müsli s arašídovým máslem (nepečené)

Bezvaječné čokoládové cookies (pro vegany)