Další jídlo z Indie.

U tohoto receptu platí, že v jednoduchosti se skrývá krása. Jsou to vlastně jen brambory v rajčatové omáčce a koření. A víte co? Je to jedno z nejlepších indických jídel jaké jsem kdy jedla! Jarda trval na přídavku a když zjistil, že jsme snědli celou pánev byl dost smutný. Hned druhý den jsem tak vařila další várku😊.

Indická večeře na kterou jsem připravila hned několik jídel a také dezert Jalebi:-)

 

Jak tohle jídlo popsat? Je sladké, lehce kyselé, pálivé…chuťově velice jedinečné. Všechno to koření tam tvoří perfektní harmonii. Když nad tím přemýšlím, asi si je půjdu udělat:-D. A to je další výhoda tohoto receptu, potřebujte na to minimum surovin.

 

Suroviny:

  • 850g nových brambor (dobré brambory jsou základ)
  • 3 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka habanero prášku Chili doctor*
  • 2 lžičky mletého koriandru (kupuji na shams.cz, stejně jako kurkumu)
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mého koření Garam masala (recept najdete na blogu)
  • ½ lžičky sušeného zázvoru Koření králů

Dále

  • 1 ½ lžičky soli
  • 4 lžičky cukru
  • 300g pasírovaných rajčat (použila jsem Billa ve skle)
  • 3 lžíce oleje
  • Čerstvý koriandr na ozdobu (já měla jen mražený)

 

Chilli

*ještě k tomu chilli . Mám doma poctivou sbírku chilli prášků, vloček i celých nasušených papriček. Ráda si s chilli hraju. Jídlo dělám pokaždé jinak – pro uzenou chuť dávám chipotle, někdy dám na začátku opéct celou papričku nebo vločky… Jestli chcete vyzkoušet různé druhy chilli, mrkněte na stránku www.thechillidoctor.cz

Na fotce je i chilli olej, který se dá vyrobit z oleje a chilli vloček (recept je již na blogu).

 

Koriandr a kurkuma: Oboje kupuji na www.shams.cz. Mají v nabídce velké balení a to se vyplatí mnohem více, než kupovat koření po 20 gramových sáčcích.

 

Jako bonus mám pro vás SLEVU na koření. Už nějaký ten rok nakupuji na www.korenikralu.cz , Nyní mám i

slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-)

 

VIDEORECEPT

 

 

Postup

Brambory nakrájejte na půlky. Zalijte vodou tak, aby byly tak akorát ponořené. Vařte asi 18 minut. Tady dost záleží na velikosti. Brambory mají být skoro uvařené – vyndejte je tak o 2 minuty dříve než budou hotové. Ještě se pak budou chvilku vařit.

To jaké brambory použijete a jak dlouho je budete vařit je dost podstatné. Jde o to, aby zůstali vcelku a nerozpadli se na kaši. Po uvaření hned brambory dejte do síta a nechte okapat, než připravíte omáčku.

 

Omáčka:

Na pánev dejte olej, cibuli nakrájenou na měsíčky, 1 lžičku cukru a špetku soli. Za stálého míchání smažte. Až začne tmavnou, přidejte 50ml vody a pokračujte do vyvaření vody. Cibule pěkně změkne a také trochu zkaramelizuje (viz video).

Nyní přidejte všechno koření, sůl i cukr. Také pasírovaná rajčata. Promíchejte a opatrně vsypte brambory.

Vařte další 2-3 minuty, omáčka lehce zhoustne a chutě se ještě lépe propojí. Dávejte pozor, abyste brambory nepřevařily. Pokličku již nedávejte, jen míchejte…ale opatrně kvůli bramborám😊.

 

Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.

 

Poznámka:

Do bombajských brambor se ještě dává 1 lžička černých hořčičných semínek, ale mně se je zatím ještě nepovedlo sehnat.

 

Garam masala: Každá směs má trochu jiné složení a poměry koření. Doporučuji použít můj mix, abyste dosáhly stejné chutě. Namíchání masaly je otázka chvilky😊.