Další jídlo z Indie.

U tohoto receptu platí, že v jednoduchosti se skrývá krása. Jsou to vlastně jen brambory v rajčatové omáčce a koření. A víte co? Je to jedno z nejlepších indických jídel jaké jsem kdy jedla! Jarda trval na přídavku a když zjistil, že jsme snědli celou pánev byl dost smutný. Hned druhý den jsem tak vařila další várku😊.

Indická večeře na kterou jsem připravila hned několik jídel a také dezert Jalebi:-)

 

Jak tohle jídlo popsat? Je sladké, lehce kyselé, pálivé…chuťově velice jedinečné. Všechno to koření tam tvoří perfektní harmonii. Když nad tím přemýšlím, asi si je půjdu udělat:-D. A to je další výhoda tohoto receptu, potřebujte na to minimum surovin.

 

Suroviny:

  • 850g nových brambor (dobré brambory jsou základ)
  • 3 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka habanero prášku Chili doctor*
  • 2 lžičky mletého koriandru (kupuji na shams.cz, stejně jako kurkumu)
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mého koření Garam masala (recept najdete na blogu)
  • ½ lžičky sušeného zázvoru Koření králů

Dále

  • 1 ½ lžičky soli
  • 4 lžičky cukru
  • 300g pasírovaných rajčat (použila jsem Billa ve skle)
  • 3 lžíce oleje
  • Čerstvý koriandr na ozdobu (já měla jen mražený)

 

Chilli

*ještě k tomu chilli . Mám doma poctivou sbírku chilli prášků, vloček i celých nasušených papriček. Ráda si s chilli hraju. Jídlo dělám pokaždé jinak – pro uzenou chuť dávám chipotle, někdy dám na začátku opéct celou papričku nebo vločky… Jestli chcete vyzkoušet různé druhy chilli, mrkněte na stránku www.thechillidoctor.cz

Na fotce je i chilli olej, který se dá vyrobit z oleje a chilli vloček (recept je již na blogu).

 

Koriandr a kurkuma: Oboje kupuji na www.shams.cz. Mají v nabídce velké balení a to se vyplatí mnohem více, než kupovat koření po 20 gramových sáčcích.

 

VIDEORECEPT

 

 

Postup

Brambory nakrájejte na půlky. Zalijte vodou tak, aby byly tak akorát ponořené. Vařte asi 18 minut. Tady dost záleží na velikosti. Brambory mají být skoro uvařené – vyndejte je tak o 2 minuty dříve než budou hotové. Ještě se pak budou chvilku vařit.

To jaké brambory použijete a jak dlouho je budete vařit je dost podstatné. Jde o to, aby zůstali vcelku a nerozpadli se na kaši. Po uvaření hned brambory dejte do síta a nechte okapat, než připravíte omáčku.

 

Omáčka:

Na pánev dejte olej, cibuli nakrájenou na měsíčky, 1 lžičku cukru a špetku soli. Za stálého míchání smažte. Až začne tmavnou, přidejte 50ml vody a pokračujte do vyvaření vody. Cibule pěkně změkne a také trochu zkaramelizuje (viz video).

Nyní přidejte všechno koření, sůl i cukr. Také pasírovaná rajčata. Promíchejte a opatrně vsypte brambory.

Vařte další 2-3 minuty, omáčka lehce zhoustne a chutě se ještě lépe propojí. Dávejte pozor, abyste brambory nepřevařily. Pokličku již nedávejte, jen míchejte…ale opatrně kvůli bramborám😊.

 

Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.

 

Poznámka:

Do bombajských brambor se ještě dává 1 lžička černých hořčičných semínek, ale mně se je zatím ještě nepovedlo sehnat.

 

Garam masala: Každá směs má trochu jiné složení a poměry koření. Doporučuji použít můj mix, abyste dosáhly stejné chutě. Namíchání masaly je otázka chvilky😊.