Bramborový nebo houskový kynutý knedlík jsou v České republice jednou z nejčastěji používaných příloh. Kynutý knedlík je dokonce druhý nejnavštěvovanější recept tohoto blogu. První je už hodně dlouho cibulový chléb a zatím ho nic neporazilo.

Dnes mám pro vás recept knedlík bramborový. Na výrobu domácího bramborového knedlíku budete potřebovat jen tři suroviny. Základem pro těsto na bramborové knedlíky jsou ve slupce uvařené brambory. Připravit si je můžete i den předem, abyste se druhý den rovnou mohli pustit do přípravy knedlíku a nečekali, až brambory vychladnout. Dále budete potřebovat hrubou mouku, vajíčko a trošku soli.

Bramborový knedlík se hodí k pečenému masu, zelí, špenátu a mnoha dalším receptům, takže pokud ho máte rádi, pusťte se do toho domácího. Zaprvé je to levnější a zadruhé a to je nejdůležitější, je chutnější. Tedy alespoň mě chutná více, než ten kupovaný.

 

SUROVINY

  • 800g brambor (používám spíše typ B nebo C s vyšším obsahem škrobu)
  • 220g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zcela vychladnout a poté oloupejte. Brambory si můžete připravit i den dopředu, abyste nemusely čekat až vychladnout.
  2. Uvařené brambory dejte do mísy a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo nastrouhejte na struhadle.
  3. Přidejte mouku, vajíčko, sůl a vypracujte těsto. Množství mouky se pokaždé může trochu lišit, každé brambory jsou trochu jiné, tak si ho podle potřeby upravte.
  4. Z těsta vytvarujte dvě šišky, které ještě poválíte v hrubé mouce. Knedlíky by měl mít hladký povrch, bez prasklin.
  5. Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 20-25 minut. V polovině času knedlíky otočte. Pokud si nejste jistí můžete jeden knedlík rozkrojit a uvidíte, jestli už je upečený.
  6. Když je knedlík hotový, opatrně ho vytáhněte a dejte na prkénko. Pomocí režné niti anebo ostrým nožem nakrájejte.

 

Druhý den knedlíky ohřejte v napařováčku na knedíky. V mikrovlnce je ohřívám jedině v sáčku nebo polité omáčkou, jinak mi přišlo, že jsou po ohřátí suché.