Bramborový nebo houskový kynutý knedlík jsou v České republice velice často používanou přílohou. Dnes se koukneme na bramborový knedlík. Na výrobu domácího bramborového knedlíku budete potřebovat jen tři suroviny. Základem pro těsto na bramborové knedlíky jsou ve slupce uvařené brambory. Připravit si je můžete i den předem, abyste se druhý den rovnou mohli pustit do výroby knedlíku a nečekali až brambory vychladnout. Bramborový knedlík se hodí k pečenému masu, zelí nebo špenátu (a mnoha dalším receptům) takže pokud ho máte rádi a potěšte se domácím knedlíkem. Domácí je knedlík je vždycky lepší než kupovaný😊.

Suroviny

  • 800g brambor (používám spíše typ B nebo C s vyšším obsahem škrobu)
  • 220g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

Příprava

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zcela vychladnout a poté oloupejte. Brambory si můžete připravit i den dopředu, abyste nemusely čekat až vychladnout.
  2. Uvařené brambory dejte do mísy a rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo nastrouhejte na struhadle.
  3. Přidejte mouku, vajíčko, sůl a vypracujte těsto.
  4. Z těsta vytvarujte dvě šišky, které ještě poválejte v hrubé mouce.
  5. Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 10-12 minut. V polovině času knedlíky otočte. Pokud si nejste jistý můžete jeden knedlík rozkrojit a uvidíte😊