Momentálně experimentuju s agarem, a tak vznikl další recept. Je to čajové želé. Když ho dáte do hrnku a zalijete mlékem, je z toho něco jako bubble tea (miluju bubble tea). Samotné želé můžete použít i v jiných receptech, do různých dezertů anebo ho klidně jíst i samotné.

Chutě želé se budou měnit podle toho, jaký použijete druh čaje. Já jsem sáhla po čaji Earl grey. Příště bych chtěla zkusit použít zelený čaj s jasmínem a dát pak želé do klasického mléka anebo možná spíše kokosového. Podle mě by to mohlo být také vynikající.

 

Čajové želé:

  • 400 ml vroucí vody
  • 2 lžičky černého čaje (já dala Earl Grey) – 6 gramů/=2 sáčky

Dále:

Na podávání:

  • Hrnek mléka

 

Postup

Černý čaj použijte ideálně sypaný. Zalijte ho 400 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.

Na sporák dejte vařit 125 ml vody, 3 lžičky agaru a 50 gramů hnědého cukru. 5 minut povařte. Přidejte připravený čaj, promíchejte, a ještě minutu vařte.

Nalijte do nějaké formy. Já jsem použila kovový talíř s okraji asi 3 cm. Želé by mělo být ideálně 2-3 cm vysoké.

Důležité je, abyste směs nechali zcela vychladnout a teprve poté dali do lednice.

Když má směs pokojovou teplotu, dejte jí do lednice a nechte několik hodin ztuhnout.

 

Čajové želé vyndejte z lednice, nakrájejte na kostky. Pak už jen dáte do sklenice a zalijete studeným mlékem.

 

 

Tipy:

  • Kdyby vám želé přišlo bez chuti, použijte příště více čaje. Každý je trochu jiný, tak se chuť může lišit.
  • Místo kravského mléka můžete použít rostlinné, například mandlové nebo sójové.
  • Želé se dá jíst i samotné anebo ho použít do různých dezertů.
  • Pro pevnější želé použijte více agaru, pro měkčí naopak méně.