Momentálně experimentuju s agarem, a tak vznikl další recept. Je to čajové želé. Když ho dáte do hrnku a zalijete mlékem, je z toho něco jako bubble tea (miluju bubble tea). Samotné želé můžete použít i v jiných receptech, do různých dezertů anebo ho klidně jíst i samotné.
Chutě želé se budou měnit podle toho, jaký použijete druh čaje. Já jsem sáhla po čaji Earl grey. Příště bych chtěla zkusit použít zelený čaj s jasmínem a dát pak želé do klasického mléka anebo možná spíše kokosového. Podle mě by to mohlo být také vynikající.
Čajové želé:
- 400 ml vroucí vody
- 2 lžičky černého čaje (já dala Earl Grey) – 6 gramů/=2 sáčky
Dále:
- 125 ml vody
- 3 lžičky agaru SUNFOOD s.r.o.
- 50 g hnědého cukru
Na podávání:
- Hrnek mléka
Postup
Černý čaj použijte ideálně sypaný. Zalijte ho 400 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.
Na sporák dejte vařit 125 ml vody, 3 lžičky agaru a 50 gramů hnědého cukru. 5 minut povařte. Přidejte připravený čaj, promíchejte, a ještě minutu vařte.
Nalijte do nějaké formy. Já jsem použila kovový talíř s okraji asi 3 cm. Želé by mělo být ideálně 2-3 cm vysoké.
Důležité je, abyste směs nechali zcela vychladnout a teprve poté dali do lednice.
Když má směs pokojovou teplotu, dejte jí do lednice a nechte několik hodin ztuhnout.
Čajové želé vyndejte z lednice, nakrájejte na kostky. Pak už jen dáte do sklenice a zalijete studeným mlékem.
Tipy:
- Kdyby vám želé přišlo bez chuti, použijte příště více čaje. Každý je trochu jiný, tak se chuť může lišit.
- Místo kravského mléka můžete použít rostlinné, například mandlové nebo sójové.
- Želé se dá jíst i samotné anebo ho použít do různých dezertů.
- Pro pevnější želé použijte více agaru, pro měkčí naopak méně.