Tentokrát mám pro vás recept, který jsem si vymyslela okolo dvanáctých narozenin. Zrovna jsem prožívala vegetariánské období a bohužel jsem moc netušila co jíst. Internet jsme platily od minuty, takže byl určen pouze pro nejnutnější případy. Rodiče často smaží řízky a když je jednou šel tatínek smažit zkusila jsem obalit v trojobalu vařený celer, co jsem vytáhla z mamčiny polévky. Vegetariánské období sice odeznělo, ale celerové řízky miluju pořád. Nejraději je mám s bramborovou kaší, ale určitě by k nim šly i hranolky nebo vařené brambory. Oproti masovým řízkům je cena podstatně nižší, takže se tento recept bude hodit i pokud hledáte nějaké levné, ale dobré recepty.

Suroviny

  • 1 bulva celeru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • Citronová šťáva na pokapání
  • Strouhanka na obalení
  • Hladká mouka na obalení
  • Sůl
  • olej na smažení (cca 100 ml)

Příprava

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na kolečka asi centimetr silná. Já je ještě přepůlím a nechám jen půlkolečka, ale záleží na vás.
  2. Celer vložte do vroucí osolené vody a vařte 5-10 minut. Méně pro křupavější celerové řízky a více pro ty co mají radši celer měkký (já radši měkký). Celer ale nesmí být uvařený tak doměkka aby se rozpadal, potom by ho bylo těžké obalit.
  3. Po uvaření celer vytáhněte z vody a nechte oschnout. Před obalením celer z obou stran posolte.
  4. Stejně jako řízek obalte celer nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Do vajíčka přidávám lžíci mléka, aby bylo o něco tekutější. 
  5. Obalený celer vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Počítejte tak 2 minuty z každé strany.
  6. Opečené celerové řízky položte rovnou z pánve na papírovou utěrku aby odstála přebytečný olej.

 

Podávejte s bramborovou kaší, bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou