Receptů na dobré pečivo není nikdy dost. Tentokrát mám pro vás recept na výborné celozrnné housky ze špaldové mouky. Pečivo už peču několik let. Není to tedy kvůli aktuální situaci. Jsem ráda, že to umím, protože pak nemusím každý druhý den jezdit pro čerstvé rohlíky. Stačí mít doma nakoupenou mouku a sušené droždí, nic víc k tomu nepotřebujete.

Pečivo si odjakživa peču pouze v troubě. Přemýšlela jsem nad koupí domácí pekárny, ale nakonec jsem se rozhodla, že si ji nekoupím. Přijde mi to zbytečné a protože mám hodně malou linku ani nevím, kam bych ji dala.

Dnes mám pro vás recept na houstičky. Vypadají hezky, že? Prozradím vám takový malý trik. Housky nepletu, ale vykrajuji. Chtěla jsem, aby vypadaly jako z obchodu a tak jsem si na to u Tescomy pořídila vykrajovátko nebo se tomu spíše asi říká razítko? Tak tedy razítko na housky. Z těsta uděláte bochánek a pak ho zmáčknete tímto razítkem na housky. Bez pletení a námahy máte za pár sekund krásné houstičky. Jestli ho někde uvidíte, doporučuji😊. Je to skvělá vychytávka.

 

Suroviny:

  • 250g celozrnné špaldové mouky
  • 150g vlažného mléka
  • 25g slunečnicového oleje
  • ½ sáčku sušeného droždí (3,5 gramu)
  • 1 lžička soli (6 gramů)
  • 1 lžička medu
  • Špetka drceného kmínu
  • Pomůcky: razítko na housky (mám ho z Tescomy)

Na housky jsem použila celozrnnou špaldovou mouku z Biosféry (www.biosfera.cz)

 

Postup:

Vlažné mléko smíchejte s droždím a lžičkou medu. Dobře promíchejte. Přidejte celozrnnou mouku, olej, sůl a kmín.

Těsto promíchejte vařečkou nebo v robotu.

Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Těsto zvětší svůj objem, ale ne tolik jako u kynutého těsta z bílé mouky.

Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Rozdělte na 6 kousků a z něj udělejte oválky.  Pomocí razítka, které na housky přitlačíte, budou vypadat jako pletené.

Díky razítku na housky budou houstičky vypadat jako z pekárny:-).

Těsto je na pletení docela tuhé, pokud nemáte razítko, nechte je jen jako bochánky.

Tady máte tu vychytávku. Jsou to jiné housky (tyhle jsem zapomněla natočit), ale to snad nevadí:

Housky nechte ještě 15 minut nakynout na plechu.  Kdo chce, může housky potřít vodou a posypat hrubozrnnou solí, mákem anebo kmínem.

Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 15-20 minut.

 

Housky nechte dobře vychladnout a dejte do sáčku na pečivo nebo chlebníku.

Důležité je, nechat housky vychladnout ne mřížce, aby se zespoda nezapařily. Pak se vám nestane, že se na nich udělá plíseň.

 

Trvanlivost: 2-3 dny (záleží na způsobu skladování). Pár jsem jich dala i zamrazit.

 

V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám housky, chléb nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).