Polévka z černého sezamu se v Číně podává jako dezert. Dát si ho můžete hlavně v Číně, ale také ve Vietnamu a celé východní Asii. Nejčastěji se podává horká. Někdy se dělá velice hustá, jinde zase tekutější. Já jsem zvolila takovou zlatou střední cestu.

Na její přípravu budete potřebovat černý sezam, arašídové máslo, rýžovou mouku, cukr a vodu. Většinou se místo rýžové mouky používá jen rýže. S rýží trvá vaření polévky o dost déle, proto jsem přemýšlela , jak tento recept udělat rychleji a jednodušeji a nakonec jsou skončila u rýžové mouky. Rýžová mouka se vyrábí z rýže, tak je to ve výsledku to samé. Ochutnala jsem obě verze-polévku s rýží i polévku s rýžovou moukou. Chutnají tak podobně, že jsem se rozhodla zůstat u mnou upraveného receptu. Mouku si vyrábím doma, je to velice jednoduché: recept na rýžovou mouku. Nyní je příprava sezamové polévky otázkou pár minut.

Sladké polévky se u nás moc nedělají. Nejdřív se mi do toho moc nechtělo, ale rozhodla jsem se dát této polévce šanci. Jsem ráda, že jsem ji ochutnala, protože je vynikající. Víte co mi připomíná černý sezam? Mák. Dejte mi do komentářů vědět, jestli vám polévka z černého sezamu mák připomíná nebo jestli mi to jen přijde:-).

 

SUROVINY:

  • 120-220ml mléka 
  • 20-30g krupicového cukru
  • 15g černého sezamu
  • 5-10g arašídového másla (recept)
  • 8g rýžové mouky

*špetka bílého sezamu

 Postup:

Připravte si menší pánev. Nasypte na ní černý sezam a zahřejte na střední teplotu. Našla jsem jeden čínský trik, jak správně opékat černý sezam: když spolu s černým sezamem dáte do pánve špetku sezamu bílého, poznáte, kdy je čas sezam vyndat. Černý sezam nemá výraznou vůni, ale ten bílý ano. Až sezam zavoní, vypněte sporák. Okamžitě sezam přesypte do misky, ať se dál nepeče. Celou dobu sezam míchejte, je to otázka chvilky. V tomto případě je lepší méně než více.

Sezam nasypte do mixéru, přidejte zbytek surovin a rozmixujte. Pro více arašídové chuti přidejte 10 gramů arašídového másla, pro méně jen 5 gramů.

Poté nalijte do malého hrnce a přiveďte k varu. Rýžová mouka polévku zahustí. Za stálého míchání vařte 1-2 minuty.

Přidáním více mléka můžete polévku naředit. Nejdříve přidejte 120ml mléka, povařte a uvidíte, jestli polévku ještě doředíte. Nezapomeňte po přidání mléka polévku ještě krátce zahřát.

Polévku podávejte teplou nebo studenou. Nejlépe chutná horká.