Twisty z celozrnné žitné mouky a chia semínek jsou zdravou náhradou za bílé pečivo. V poslední době u nás krekry nahradily většinu pečiva. Krekry totiž mají delší trvanlivost a tak jste 1-2 týdny bet starostí, že musíte něco péct nebo kupovat. Nejčastěji je používám jako přílohu k obloženému talíři. Je to jednoduchý oběd nebo svačina, stačí jen na tác nakrájet různé druhy zeleniny, přidat misku s pomazánkou, žervé nebo něčím podobným a k tomu tyto chia twisty nebo jiné krekry. Nebo místo zeleniny můžete obložit talíř různými druhy sýrů či šunky, použijte co máte rádi. Samotné k zakousnutí jako slané tyčinky ale také nejsou k zahození 😊 Díky celozrnné mouce a chia semínkům jsou navíc zdrojem vlákniny a tak se budete cítit sytí déle než kdybyste si dali pečivo z bílé mouky.

SurovinY

Na 1 plech (15-20 kousků):

  • 200g celozrnné žitné mouky
  • 130-150ml mléka nebo vody
  • 40g slunečnicového nebo olivového oleje
  • 30g chia semínek (celých)
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

 

Příprava

Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte pružné těsto. Zatím použijte jen 130ml mléka nebo vody a podle potřeby přidejte. Těsto se nemá drolit. Zkuste z kousku vyválet tenký proužek a zatočit. Pokud praskne přidejte do těsta vodu. Mě stačilo 130ml, ale každá mouka bude sát jinak.

Těsto vyválejte na obdélník o velikosti velkého plechu (cca 20-30cm, zkrátka klasický velký plech). Podle potřeby podsypávejte, ale nepoužívejte zbytečně moc mouky jinak by při kroucení těsto mohlo začít praskat. Nakrájejte na 15-20 proužků.

Plech vyložte pečícím papírem. Proužky těsta opatrně zatočte a položte na plech. Kousek mezi nimi nechte i když už svůj objem nezvětší. Přilepit by se k sobě mohli.

Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů 10 minut. Poté všechny twisty otočte a pečte dalších 10 minut. Tyčinky pečte na středním roštu.

Po upečení nechte tyčinky vychladnout a poté přendejte z plechu do uzavřené dózy. Ještě teplé jsou křehké a mohli by prasknout

 

Podávejte s pomazánkou, čerstvým sýrem, zeleninou, oblíbeným dipem nebo jako přílohu třeba k polévce.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: minimálně  týden