Milovníky pálivého jídla určitě potěším. Dnes mám pro vás připravený recept na pořádně ostrou chilli pastu. Nejčastěji se používá v asijské kuchyni místo mletého chilli nebo kajenského pepře. Pasta je vhodná i k zavařování takže si jí můžete udělat kolik chcete. Stačí troška chilli pasty a každé jídlo bude mít ten správný říz.

Suroviny

  • 100g červených chilli papriček*
  • 2 lžíce oliv. Olej
  • 1 a 1/2 lž. Mořské soli
  • 1 lžičky octa
  • 1/4 lžičky mletý kmín
  • 1/4 lžičky mletý koriandr
  • voda na namočení

*kajenské nebo jiné červené chilli papričky. Podle druhu chilli papriček se bude měnit pálivost chilli pasty.

Příprava

  1. Chilli zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte 60 minut namáčet. Pro méně pikantní pastu můžete papričky rozpůlit a vyndat semínka.
  2. Vodu z papriček slijte.
  3. Chilli nakrájejte nadrobno. Dávejte pozor abyste si nesáhly do očí.
  4. Přidejte zbytek surovin a rozmixujte. Pro jemnější pastu můžete směs přepasírovat přes jemné síto.
  5. Pastu nalijte do čisté sklenice.

 

Použití: do asijských jídel nebo kdekoliv kde chcete dosáhnout pálivé chuti (dipy, dresingy, omáčky…)

 

Skladování v lednici: pastu nalijte do sklenice a zakápněte lžící olivového oleje

Trvanlivost: 2 týdny

 

Skladování při pokojové teplotě:

Sterilizace: pastu nalijte do vyvařených sklenice, zavíčkujte a sterilizujte na 85 stupňů po dobu 15 minut. Vyndejte a nechte vychladnout

Trvanlivost: v chladu a suchu 1 rok