Milovníky pálivého jídla určitě potěším. Dnes mám pro vás připravený recept na pořádně ostrou chilli pastu. Nejčastěji se používá v asijské kuchyni místo mletého chilli nebo kajenského pepře. Pasta je vhodná i k zavařování takže si jí můžete udělat kolik chcete. Stačí troška chilli pasty a každé jídlo bude mít ten správný říz.
Suroviny
- 100g červených chilli papriček*
- 2 lžíce oliv. Olej
- 1 a 1/2 lž. Mořské soli
- 1 lžičky octa
- 1/4 lžičky mletý kmín
- 1/4 lžičky mletý koriandr
- voda na namočení
*kajenské nebo jiné červené chilli papričky. Podle druhu chilli papriček se bude měnit pálivost chilli pasty.
Příprava
- Chilli zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte 60 minut namáčet. Pro méně pikantní pastu můžete papričky rozpůlit a vyndat semínka.
- Vodu z papriček slijte.
- Chilli nakrájejte nadrobno. Dávejte pozor abyste si nesáhly do očí.
- Přidejte zbytek surovin a rozmixujte. Pro jemnější pastu můžete směs přepasírovat přes jemné síto.
- Pastu nalijte do čisté sklenice.
Použití: do asijských jídel nebo kdekoliv kde chcete dosáhnout pálivé chuti (dipy, dresingy, omáčky…)
Skladování v lednici: pastu nalijte do sklenice a zakápněte lžící olivového oleje
Trvanlivost: 2 týdny
Skladování při pokojové teplotě:
Sterilizace: pastu nalijte do vyvařených sklenice, zavíčkujte a sterilizujte na 85 stupňů po dobu 15 minut. Vyndejte a nechte vychladnout
Trvanlivost: v chladu a suchu 1 rok