Konečně mám formu na beránka a tak jsem dala dohromady pár receptů na netradiční beránky. Dáváte přednost slanému? Tak to vás potěším. Tento beránek totiž bude slaný.

Inspirovala jsem se u cibulového chleba. Cibulový chléb je ten nejlepší chleba, co jsem kdy ochutnala. Nejlepší je ještě teplý, hned po vytažení z trouby. A ta vůně při pečení, to je něco! Beránka můžete nakrájet na plátky a udělat z něj sendviče. Výborně chutná se šunkou, se sádlem i paštikou. To je jen pár nápadů. Nejlepší je ještě teplý, právě vytažený z trouby. I když na něm nic není, je vynikající! Vím, že se teplé pečivo jíst nemá. Ale ono je tak dobré😊.

 

SUROVINY

  • 800g hladké mouky
  • 500ml teplé vody
  • 3 velké cibule
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 lžíce oleje na osmažení cibule
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky drceného nebo mletého kmínu

Pomůcky: velký plech, pečící papír, pánev, vařečka, nůž

  • Forma na beránka (používám silikonovou)

 

PŘÍPRAVA

  1. Z teplé (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Stačí vše promíchat a nechat 10 minut stát.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Pokud se na pánvi přichytila, vlijte do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promíchejte. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a můžete pokračovat ve smažení. Já většinou vodu přidávám i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Po přidání vody jí ještě krátce opeču, než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče dohněda, ale ne do křupava, to už by bylo zbytečně moc. Před přidáním do těsta nechte cibuli zcela vychladnout.
  3. Zbytek surovin promíchejte ve velké míse. Přidejte vychladlou cibuli a poté do ní vlijte i kvásek. Dobře propracujte.
  4. Formu jsem použila velkou silikonovou s kovovou konstrukcí (forma pak drží lépe tvar). Každá forma je jinak velká a je podle toho třeba přizpůsobit množství těsta. Těsto dejte do třičtvrtě formy a ze zbytku udělejte bochník nebo housky na plechu. Třeba budete mít větší formu a vejde se vám tam všechno těsto. Vždy ho dejte maximálně do ¾ formy. Ještě dost nabyde a mohlo by vytéct z formy. Silikonovou formu není třeba vymazávat. Ostatní formy nezapomeňte vymazat a vysypat moukou.
  5. Beránka nechte pod utěrkou kynout 60 minut.
  6. Po nakynutí vložte beránka do předehřáté trouby na spodním roštu na 180 stupňů a pečte 50-60 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. 
  7. Po upečení nechte beránka 10 minut vychladnout a poté vyklopte. Pokud je beránek světlý, dejte ho ještě dopéct (bez formy). Většinou zapínám větráček, aby byl chleba pěkně hnědý.
  8. Po upečení beránka dejte dopéct i chleba nebo housky ze zbytku těsta. Chleba se peče okolo 30 minut a housky asi 20.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 2-3 dny

 

Příprava

  1. Z teplé (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Stačí vše promíchat a nechat 10 minut stát.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Pokud se na pánvi přichytila vlijte do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promíchejte. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a můžete pokračovat ve smažení. Já většinou vodu přidávám i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Po přidání vody jí ještě krátce opeču, než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče dohněda, ale ne do křupava, to už by bylo zbytečně moc. Před přidáním do těsta nechte cibuli úplně vychladnout.
  3. Zbytek surovin promíchejte ve velké míse, přidejte vychladlou cibuli a poté do ní vlijte i kvásek.
  4. Formu jsem použila velkou silikonovou s kovovou konstrukcí (forma pak drží lépe tvar). Každá forma je jinak velká a je podle toho třeba přizpůsobit množství těstě. Těsto dejte do třičtvrtě formy a ze zbytku udělejte bochník nebo housky na plechu. Silikonovou formu není třeba vymazávat.
  5. Beránka nechte pod utěrkou kynout 60 minut.
  6. Po nakynutí vložte beránka do předehřáté trouby na spodním roštu na 180 stupňů a 50-60 minut dopečte. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. 
  7. Po upečení nechte beránka 10 minut vychladnout a poté vyklopte. Pokud je beránek světlý dejte ho ještě dopéct (bez formy). Většinou zapínám větráček, aby byl chleba pěkně hnědý.
  8. Po upečení beránka dejte dopéct i chleba nebo housky ze zbytku těsta. Chleba se peče okolo 30 minut a housky asi 20.

 

Podávejte jako chleba: se šunkou, sýrem….

 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 2-3 dny