Beránek, mazanec, jidáše…o Velikonocích není o sladké nouze a tak jsem chtěla udělat i něco slaného, aby to bylo vyrovnané. Sáhla jsem tedy po mém oblíbeném kynutém těstu. Vykrájela jsem z něj zajíčky a taky pár kachniček (to jsou jediná velikonoční vykrajovátka co mám), potřela je vajíčkem a posypala strouhaným sýrem. Těsto kyne jen 15 minut, během chvilky máte dva plechy těchto sýrových fešáků. Předem vás upozorňuji, že jsou velice jedlé. Dva plechy se vypaří jako nic. Pokud je vás doma víc raději tedy dávku dvojnásobte😊

Suroviny

  • 300g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 30g změklého másla
  • 1/2 lžíce droždí (půlka sáčku)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli

 

Na posypání: 25-50g eidamu (nebo jiného sýra)

  • 1 vejce na potření

Mouka na podsypání

 

Pomůcky: velikonoční vykrajovátka

 

 

Příprava

  • Mouku, teplou vodu, rozpuštěné máslo, cukr, sušené droždí a sůl smíchejte., Dobře propracujte.
  • Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na docela silný plát (asi 2 centimetry). Z těsta vykrajujte vánoční tvary pomocí vykrajovátka. Dávejte je na plech vyložený pečícím papírem, ale nechte mezi nimi trošku místa, protože ještě nakynout. Z jedné várky vy vám měly vyjít 2 plechy (záleží na velikosti)
  • Zajíčky nebo jiné velikonoční tvary nechte 15 minut vykynout.
  • V misce rozmíchejte vajíčko a metličkou všechny kosti potřete. Pokud nemáte vajíčko potřete je vodou.
  • Na závěr je posypte nastrouhaným sýr.  Sýr si strouhám do misky a s ním teprve tvary posypu. Když se strouhají rovnou na plechu padá hodně sýra bokem.
  • Pečte na 160 stupňů asi tak 20 minut (dozlatova).

 

Skladování: v uzavřeném obalu při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 týden