Velikonoční lanýže jsou čokoládové pralinky z hořké čokolády a smetany. Výroba domácích lanýžů je velice jednoduchá a zabere vám jen pár minut. Většinou mají tvar kuliček, ale když použijete pralinkovou formu, můžete jim dát libovolný vzhled. Díky formě si také ušetříte práci s válením kuliček a následné mytí rukou od čokolády. Jen čokoládovou hmotu nalijete do formy a po ztuhnutí vyklopíte. Kdysi jsem byla v čokoládovém muzeu a v nabídce měli i kurz výroby pralinek. Na domácí lanýže ale kurz nepotřebujete. Je to stejně snadné, jako když rozpouštíte polevu.

 

SUROVINY

  • 80g hořké čokolády (čím vyšší obsah kakaa použijete tím budou pralinky pevnější, ideální je alespoň 60-70 procent, ale i z obyčejné hořké čokolády za 15 korun se dají udělat výborné lanýže😊)
  • 25ml smetany ke šlehání
  • 15g másla- 1 lžíce

Na posypání: hořké kakao

  • Silikonová forma na pralinky s velikonočním motivem (zajíčci, vajíčka…)

 

PŘÍPRAVA

Čokoládu nakrájejte na malé kousky. V malém hrnci přiveďte k varu smetanu ke šlehání s máslem a připravenou čokoládu s ní zalijte. Nechte pár minut stát a poté čokoládu promíchejte.

Čokoládovou směs rozlijte do formiček a opatrně přeneste do lednice. Formu raději dávám na prkénko, aby se lépe přenášela. Lanýže nechte minimálně hodinu ztuhnout. Pro urychlení můžete použít mrazák.

Po ztuhnutí lanýže vyklopte a posypte hořkým kakaem. Lanýže skladujte v lednici.