Velikonoční lanýže jsem dělala na přání Jardy. Lanýže nebo taky truffles, jak se jim říká úplně zbožňuje. Já jsem si hořkou čokoládu taky oblíbila (tedy až v dospělosti) a tak mi také okamžitě zachutnali. Výroba domácích lanýžů je velice jednoduchá a zabere vám jen pár minut. Díky formě si ušetříte válení kuliček a špinavé ruce. Jen čokoládovou hmotu nalijete do formy a po ztuhnutí vyklopíte. Kdysi jsem byla v čokoládovém muzeu a v nabídce měli i kurz výroby pralinek. Na domácí lanýže ale kurz nepotřebujete. Je to stejně snadné jako když rozpouštíte polevu.

SurovinY

  • 80g hořké čokolády (čím vyšší obsah kakaa použijete tím budou pralinky pevnější, ideální je alespoň 60-70 procent, ale i z obyčejné hořké čokolády za 15 korun jsou výborné lanýže)
  • 25 ml smetany ke šlehání
  • 15g másla- 1 lžíce

Na posypání: hořké kakao

  • Silikonová forma na pralinky s Velikonočním motivem

 

Příprava

Čokoládu nakrájejte na malé kousky. V malém hrnci přiveďte k varu smetanu ke šlehání s máslem a připravenou čokoládu s ní zalijte. Nechte pár minut stát a poté čokoládu promíchejte.

Čokoládovou směs rozlijte do formiček a opatrně přeneste do lednice. Formu raději dávám na prkénko, aby se lépe přenášela. Lanýže nechte minimálně hodinu ztuhnout. Pro urychlení můžete použít mrazák.

Po ztuhnutí lanýže vyklopte a posypte hořkým kakaem.

Skladování: v lednici