Těhle čokoládových lanýžů si můžete dát, kolik chcete. Na rozdíl od většiny klasických čokoládových bonbonů nejsou pouze samý cukr. Obsahují pouze trochu medu. Najdete v nich hořkou čokoládu, mléko, kakao a pak ještě jednu velice zajímavou a zdravou surovinu – tsampu. Tsampa je mletý pražený ječmen. Dá se z něj udělat plno zajímavých receptů – slaných i sladkých. Výhoda je, že lze tsampu používat i za studena. Není nutné ji tepelně upravovat. Navíc obsahuje plno minerálních a dalších tělu prospěšných látek. Stejně tak je bohatá i na vlákninu.

Zadejte na této stránce slovo tsampa a získáte více než 30 receptů a to je teprve začátek:-).

 

Suroviny:

  • 65g hořké čokolády
  • 60g plnotučného mléka
  • 30-40g tsampy (použila jsem 40 gramů)
  • 15g medu
  • 8g hořkého kakaa (2 vrchovaté lžičky)

Tsampa

Když při objednávce tsampy z ProTibet  zadáte kód VERONIKA15 – dostanete 15% slevu.  Inspiraci na to, co z ní připravit najdete pod tímto receptem. Dá se z ní připravit kaše, kuličky a mnoho sladkých i sladkých pečených i nepečených jídel. Určitě si z těchto nebo jiných receptů vyberete anebo můžete experimentovat a vymyslet něco nového:-).

Článek, kde se dozvíte všechno o tsampě: https://www.zijemehomemade.cz/tsampa-tradicni-tibetsky-pokrm/

 

Postup:

  1. Hořkou čokoládu nalámejte na kousky a dejte rozpustit do vodní lázně.
  2. Mezitím si v misce smíchejte hořké kakao s pár lžičkami mléka. Smíchejte do husté pasty a pak teprve postupně přidejte zbytek mléka.
  3. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavte. Nyní k čokoládě přilijte mléko s kakaem. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Ze začátku bude směs vypadat tekutá, ale za chvíli začne houstnout.
  4. Nakonec vmíchejte tsampu. Začněte 30 gramy a podle potřeby ještě přidejte. Přidejte ji tolik, aby se vám z těsta dělaly dobře kuličky. Pokud je těsto suché, přidejte trochu mléka. Naopak pokud se lepí, přidejte tsampu.
  5. Kuličky rovnou sněžte nebo uložte do lednice. V lednici se kuličky ještě zpevní.

 

Lanýže můžete obalit v hořkém kakau, matcha čaji, modré spirulině nebo najemno strouhaném kokosu. Také je můžete namočit do rozpuštěné mléčné, bílé či hořké čokolády. 

 

Nápad: Příště bych chtěla do kuliček přidat prášek z mrazem sušeného ovoce, asi malin. Myslím, že by to chutnalo báječně!

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: min. 3 dny

 

Veganské lanýže:

Plnotučné mléko nahraďte mlékem sójovým nebo mandlovým. Med vyměňte za čekankový sirup. S těmito náhradami budou kuličky veganské.

 

Poznámky:

  • Pro kuličky bez laktózy použijte rostlinné mléko např. mandlové nebo sojové. Také lze použít jakékoliv mléko bez laktózy, které seženete snad ve všech větších obchodech.
  • Tsampa není bezlepková, malé množství lepku obsahuje.
  • Med lze vyměnit za jiné tekuté sladidlo – datlový sirup, rýžový sirup, čekankový sirup apod. Třtinový cukr by se nerozpustit, jedině můžete použít moučkový třtinový cukr. Pokud použijete moučkový třtinový cukr, budete asi muset přidat trošku mléka.
  • Do tohoto receptu by se skvěle hodily i rostlinná ořechová mléka – mandlové, lískové a další skvělá mléka.